Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a întărit marți poziția țării sale cu privire la primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, spunând că nu aprobă o astfel de măsură. În același timp, Klaus Iohannis a afirmat că „încă se discută, se negociază” pe această temă, inclusiv cu reprezentanții Austriei, dat fiind că trebuie să existe unanimitate pentru integrarea României în Schengen. 

„Ministrul de Interne (n.r. - al Austriei) a spus clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, citat de Digi24.ro. 

Acesta a făcut afirmațiile la o zi după ce România l-a trimis pe ministrul de Interne, Lucian Bode, să discute cu autoritățile de la Viena pe tema aderării țării noastre la Spațiul Schengen. Bode a încercat să-l convingă pe omologul autriac de faptul că nu există un coridor de imigrație prin România, dar Karner a rămas pe poziții.

Tot marți, președintele României Klaus Iohannis a declarat, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă pentru primirea în Schengen.

„Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI. Acolo, sigur că se va discuta in extenso această chestiune, până atunci este nevoie încă de negocieri și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi. În continuare se discută și se negociază și nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. O decuplare (n.r. - de Bulgaria) este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea e să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, le-a spus Iohannis jurnaliștilor, înainte de a intra la lucrările Summit-ului UE-Balcanii de Vest, scrie Spotmedia.ro. 

Astfel, extinderea sau nu a Spațiului Schengen se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE, joi și vineri. Guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. 

Parlamentul Suediei a votat recent pentru aderarea României, iar Olanda ar mai avea reticențe doar față de Bulgaria. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!