Viitorul CET pe gaz şi apă geotermală va fi construit cu consultanţă austriacă. Licitaţia organizată de municipalitate pentru achiziţionarea serviciului de asistenţă tehnică pentru managementul proiectului "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009 - 2028 în scopul conformării la legislaţia de mediul şi creşterii eficienţei energetice" a fost câştigată de asocierea firmelor Hill International SRL şi Hill International SA pentru suma de 5,3 milioane lei.

Înfiinţată în 1975 la Viena ca firmă de recrutare de personal, Hill International şi-a diversificat de-a lungul timpului paleta de servicii pentru ca după căderea regimurilor comuniste din Europa de Est să consilieze companiile multinaţionale în procesul de extindere în ţări precum Rusia, Ungaria, Cehia, Macedonia şi altele. Hill România a fost înfiinţată în 1992.

Experienţa bate preţul

Potrivit unui comunicat al Primăriei la licitaţia organizată în cursul lunii august şi adjudecată de Hill International au mai participat firmele Halcrow România SRL care a oferit un preţ de 5,6 milioane lei, Tractebel Engineering SA (6,5 milioane lei), Blom România SRL (5,9 milioane lei) şi Ingedia România (4,9 milioane lei).

Oferta asocierii formată din firmele Hill International a fost preferată de comisia de licitaţie, deşi este cu circa 400.000 lei mai ridicată faţă de cea depusă de Ingedia România. "La licitaţia organizată pentru consultanţă preţul cel mai mic a constituit doar 30% din punctajul acordat firmelor, diferenţa reprezentând-o experienţa similară. Aşa a şi venit documentaţia de licitaţie elaborată de consultantul Ministerului Mediului şi firma Jaspers, consultantul Comisiei Europene în România", a declarat pentru BIHOREANUL, Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).

Licitaţii cu supervizare

Conform acestuia, firmele de consultanţă Hill International SRL şi Hill International SA vor consilia municipalitatea în implementarea proiectului de la achiziţionarea de bunuri şi servicii până la lucrările efective.

Consultanţii vor superviza licitaţiile pentru achiziţionarea noii turbine pe gaz, a trei cazane de apă fierbinte şi două cazane de abur, în valoare de 51 milioane euro, pentru reabilitarea a 12,7 kilometri de conducă de pe magistralele 1 şi 3 (16 milioane euro), dirigenţia de şantier (1,6 milioane euro) şi viabilizarea terenului aferent fostului depozit de cărbune pe care va fi construită noua centrală (500.000 euro).

"Contractarea consultanţei este obligatorie. Este o măsură suplimentară de precauţie pe care şi-o ia Comisia Europeană ca să se asigure că banii alocaţi vor fi bine folosiţi, astfel încât proiectul să fie dus fără probleme la bun sfârşit", a mai spus Boloş.

Următoarele licitaţii din proiect vor fi anunţate în cursul lunii octombrie, termenul de implementare al acestuia fiind sfârşitul anului 2013.