Alpinistul orădean Varga Csaba a cucerit vârful Manaslu din masivul Himalaya, de 8163 metri, unde a urcat pe 28 septembrie, fără aparat de oxigen şi fără ghid.

Nagyvárad... din Ungaria

Tânărul orădean, de profesie arhitect, s-a întors pe 2 octombrie din expediţia pe care a început-o în 23 septembrie. Pe parcursul acesteia, Varga a postat mai multe fotografii pe pagina sa de Facebook, inclusiv momentul în care a ajuns în vârful muntelui, unde s-a pozat cu steagul regiunii Partium şi cel al Ungariei pe care scrie Nagyvárad (Oradea), ba chiar şi cu bannerul unui post de televiziune care l-a sponsorizat, însă nu şi cu steagul României.

Gestul alpinistului a fost taxat de orădenii care îi urmăresc reuşitele pe Facebook, unii dintre ei comentând că "numele oraşului şi culorile drapelului nu prea se potrivesc" și chiar că gestul său de a scrie numele Oradiei în limba maghiară a fost lipsit total de fair play.

"Putea măcar să scrie numele oraşului şi în română. Lipsă de fair play, domnule sportiv! Păcat, asta dă de gândit despre caracter", i-a scris o orădeancă. "După toate steagurile cărate, după mulţimea de mesaje, după, după, după, parcă nu-mi vine să cred că este din Oradea", a comentat un alt internaut.

Autonomist declarat

Gestul tânărului se explică prin faptul că el este susţinătorul declarat al autonomiei Transilvaniei. De altfel, presa de limbă maghiară îl şi prezintă ca fiind cetăţean ungar.

În 2014, Varga Csaba a fost prezent la o conferinţă de presă a Partidului Popular Maghiar din Transilvania - filiala Bihor - drept semnatarul cu numărul 25.000 al candidaturii liderului partidului, Szilagyi Zsolt, la preşedenţia României.

Varga a declarat atunci că îl susţine pe Szilagyi tocmai pentru că abordează teme tabu, cum este autonomia regională. "Eu cred într-o Românie federală. Şi cred că ar fi bine ca banii produşi într-o comunitate să rămână acolo", a spus alpinistul.

Mesaj haios în româneşte

Culmea e că într-un mesaj video filmat în preajma vârfului montan cucerit, orădeanul le transmite prietenilor de acasă, în româneşte, un mesaj foarte amuzant, prin care spune că renunţă la a mai ataca asemenea vârfuri.

„Aşa munţi găseşti şi la noi. Îţi scuipi plămânii pentru ce? Să urci o stâncă? De-amu numa la Padiş merg şi în munţii Bihorului, acolo-i ţara mea. Cu voi împreună, ăsta e adevărul”, spune alpinistul.

„Nu mai vreau să aud de Himalaya, de Everest şi figuri. N-are nici un rost, numa te chinui ca prostul, dai o grămadă de bani să scuipi plămânii şi să-ţi rişti viaţa”, mai spune Csaba, lăcrimând în final cu gândul la Bihor.