Decesul unei femei din Salonta, consemnat sâmbătă la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea pe fondul îmbolnăvirii cu gripă porcină, a dat naştere unui zvon conform căruia în Bihor ar mai exista încă două persoane afectate de virusul N1H1.

„În Bihor mai sunt alţi doi oameni care au fost infectaţi cu virusul gripei porcine. E vorba de un băieţel de cinci ani şi de un bărbat de 48 de ani. Cei doi nu sunt din Salonta şi nici nu se cunosc cu femeia decedată din aceeaşi cauză”, a informat - fără a cita vreo sursă, nici măcar confidenţială - site-ul unui jurnal bihorean, alimentând în acest fel temerile populaţiei că în judeţ gripa porcină ar bântui ca o molimă.

Atâta doar că informaţia este cu totul nereală, după cum afirmă autorităţile medicale. „Am văzut şi noi ştirea şi ne-a contrariat, pentru că dacă ar fi existat măcar un asemenea caz ar fi trebuit să fim primii care ştiam. Chiar şi aşa, am mai făcut o verificare, iar concluzia este că nici nu s-a pus problema să existe un al doilea pacient cu gripă porcină”, a declarat marţi, pentru BIHOREANUL,  directorul medical al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, dr. Florin Maghiar.

Aceleaşi asigurări le dă şi şefa Direcţiei pentru Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă. „Toate informaţiile oficiale arată că nu mai există niciun alt caz de gripă porcină în Bihor. Dacă ar fi existat, era obligatoriu să ni se raporteze, dar nu ne-a raportat nimeni existenţa altor cazuri cu excepţia celui al pacientei din Salonta care a decedat, şi nici nu credem că poate exista vreun caz fără să fie raportat la DSP”, a declarat dr. Rahotă.

Chiar şi în lipsa unor indicii privind eventuale focare de gripă porcină, medicii fac, ca totdeauna, recomandarea ca populaţia să respecte regulile de igienă, pentru a evita eventualele îmbolnăviri, iar la apariţia unor simptome comune cu boala provocată de virusul N1H1 (ca de pildă febră şi probleme respiratorii) să se prezinte, pur şi simplu, la un consult de specialitate.

Amintim că sâmbătă, în Spitalul Municipal din Oradea a decedat o femeie de 48 de ani din Salonta în cazul căreia diagnosticul de gripă porcină a fost confirmat prin analize de laborator. Iniţial, aceasta a fost internată la spitalul din Salonta cu suspiciuni de insuficienţă respiratorie, iar agravarea stării ei şi faptul că nu a răspuns la tratamentele clasice cu antibiotice a necesitat transportarea de urgenţă, cu o ambulanţă SMURD, la Spitalul Judeţean din Oradea. De aici, pacienta a fost mutată la Municipal, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa, ea murind din cauza insuficienţei multiple a organelor.