La reuniunea la care au participat reprezentanţi ai Departamentului Schengen şi ai Direcţiei de Supraveghere şi Control a Trecerii Frontierei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai Direcţiei Generale a Aviaţiei, Inspecţiei Aviaţiei Civile şi Direcţiei Generale de Infrastructură şi Transport Aerian din cadrul Ministerului Transporturilor, ai SRI şi ai celor 17 aeroporturi din România, şeful Departamentului Schengen din MAI, comisarul şef Niculae Dinu, a prezentat un raport cu privire la situaţia generală a îndeplinirii standardelor Schengen de către autorităţile din România.

După expunerea acestuia, generalul Sorin Stoicescu, inspectorul şef al Inspectoratului Aviaţiei Civile, a atras atenţia că, deşi acest lucru este obligatoriu, conform acordului de aderare la Convenţia Schengen şi Convenţiei Internaţionale de la Chicago din 1964, "nu se face în aeroporturile din România controlul fitosanitar şi uman decât pe hârtie, teoretic, iar acest lucru este cea mai mare vulnerabilitate a României şi a Uniunii Europene, căci noi căutăm arme, dar viruşi nu, deşi aceştia sunt mai uşor de transportat". "Ultima oară s-au făcut asemenea controale doar la epidemia de gripă porcină, dar trebuie făcute permanent", a spus Stoicescu.

Auzind acest semnal de alarmă, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, generalul locotenent Marcel Opriş, a intervenit cu o altă apreciere şocantă. Opriş a declarat că, de fapt, e o practică a autorităţilor române să nu aplice toate măsurile prevăzute în proceduri şi în normele europene. "Dumneavoastră credeţi că situaţia din raportul prezentat de domnul Niculae Dinu este chiar aşa cum scrie? Da, 90% sunt aşa lucrurile, dar 10% i-am păcălit", a spus şeful STS.

Marcel Opriş a afirmat apoi că va lua legătura cu preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Marian Zlotea, şi cu secretarul de stat Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, pentru a rezolva problema ridicată de şeful Inspectoratului Aviaţiei Civile. "Mâine (n.r. - joi) o să-i sun pe domnul Zlotea şi pe Raed Arafat ca să ne întâlnim la o cafea şi să vedem cum se poate rezolva problema", a spus şeful STS.

Opriş a precizat că problema controalelor fitosanitare şi umane din aeroporturi nu este de resortul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ci al unei comisii speciale coordonată de Ministerul Transporturilor, dar că membrii acesteia nu şi-au făcut datoria. "În comisie există multe fătuci şi domni care dorm. Am văzut acest lucru patru ani la rând. Nici n-am auzit pe cineva de la Ministerul Transporturilor să spună că nu s-a înţeles cu cei de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor", a spus şeful STS.