Parcul auto al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor și SMURD s-a înnoit. În ultimele luni, salvatorii au primit autospeciale noi pentru intervențiile în situații de urgență, toate fiind prezentate joi, într-o conferință de presă la care au participat comandantul ISU Bihor, generalul de brigadă Sorin Caba, șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, prefectul Dumitru Țiplea și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal.

Achizițiile au fost făcute de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar cele ce țin de intervențiile medicale sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Salvare pentru nou-născuți

O noutate importantă pentru salvatorii SMURD Bihor este o ambulanță dedicată transportului nou-născuților care sunt în stare gravă.

Dr. Borcea a explicat că transportul bebelușilor se face regional, iar în nord-vestul României sarcina a revenit echipajelor din județul Cluj. Pentru că acestea ajungeau greu în zone îndepărtate, precum Munții Apuseni ori județul Satu Mare, SMURD Bihor a improvizat și a transformat, la nevoie, o ambulanță de terapie intensivă mobilă într-una de transport nou-născuți.

Acum, nu mai are nevoie de această improvizație, deoarece are propria ambulanță dedicată, cu un incubator dotat cu aparatura necesară. „În interior mai există mobilier dedicat îngrijirii, de la masa de resuscitare încălzită, la fel ca și cele din spital, continuând cu aparatura fixă, din ambulanță”, a declarat șeful UPU-SMURD Bihor.

În total, IGSU a cumpărat 10 asemenea ambulanțe (prețul uneia fiind de 889.000 lei), dar și incubatoare identice pentru elicopterele din cele șase puncte aero-medicale din țară (Târgu Mureș, Arad, Iași, Constanța, București, Craiova).

Dublă soluție

SMURD Bihor a mai primit și o ambulanță de transport personal și victime multiple, care permite deplasarea simultană a 9 salvatori către locul unui accident complex și între 4 și 6 victime, către spital.

„Ce este nou este faptul că are o rampă mai prelungită în spate și un sistem de troliu care permite încărcarea tărgilor pentru pacienții bariatrici, cu greutate mare. Din păcate în ultima perioadă avem tot mai des astfel de pacienți, avem pacienți și de peste 300 de kilograme, care nu încap în ambulanțele tradiționale”, a declarat dr. Hadrian Borcea.

Aceasta este a doua ambulanță pentru transportul mai multor victime, din dotarea SMURD Bihor, iar prețul ei de achiziție a fost de 958.000 de lei.

Special pentru muniții

ISU Bihor a mai primit și o autospecială pentru intervenții în misiunile pirotehnice, adică pentru ridicarea munițiilor sau elementelor de muniție neexplodate. După cum a explicat comandantul Caba, până acum, salvatorii bihoreni foloseau o mașină de dimensiunea unei Dacia Duster, în timp ce noua autospecială este semnificativ mai mare. „Aproape zilnic avem astfel de misiuni. Colegii, odată alarmați, se deplasează cu această autospecială, realizează măsurile de protecție, ridică elementul de muniție și îl transportă în siguranță”, a explicat Caba.

Mașina are tehnică specializată pentru detecția și prelevarea munițiilor, care apoi se depozitează într-o cuvă cu nisip, de trei ori mai mare decât cea pe care o aveau pompierii bihoreni pe cealaltă mașină. Costul ei se ridică la 1,4 milioane lei.

La mare înălțime

Tot de la IGSU, pompierii bihoreni au primit o auto-platformă de lucru la înălțime, cu o scară hidraulică ce ajunge la 43 de metri, ce a costat aproape 4,2 milioane lei.

„Este cea mai performantă auto-platformă pe care o avem. Ea permite misiuni de salvare la înălțime sau suport prin stingere cu autotunul. La intervenția de la Black Sea (n.r. depozitul de materiale de pe Calea Borșului, unde a avut loc vinerea trecută un incendiu de amploare) a avut chiar două poziționări”, a declarat comandantul ISU Bihor.

Mașina de pompieri cu scară de 43 de metri va rămâne în curtea Detașamentului 1 Oradea, dar va putea fi folosită oriunde în județ. „Este foarte versatilă, ușor de manevrat, sașiul și echipamentele de pe ea sunt de ultimă generație”, a mai spus Caba.

ISU Bihor mai are o autospecială cu scară de 32 de metri (mutată acum în Marghita) și alta de 22 de metri, primită de la pompierii din Anglia în urmă cu 15 ani și folosită acum în Beiuș. În Oradea, ISU Bihor mai are două autoscări de câte 42 de metri înălțime.

Va urma

Tuturor acestor achiziții se adaugă și trei containere de tip Abroll, fiecare cu o capacitate de 12.000 de litri de apă, pe care ISU Bihor le-a proiectat și confecționat în regie proprie.

Vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, a precizat în conferința de presă că ISU Crișana va primi noi dotări în perioada următoare, deoarece se vor face achizițiile din proiectul strategic pe sănătate al județului Bihor, derulat de Consiliul Județean.

„ISU Bihor este unul dintre cele mai bune inspectorate din țară, din punct de vedere al pregătirii și dotărilor”, a spus și prefectul Dumitru Țiplea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!