Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor încă cercetează cauza incendiului uriaș care a avut loc vinerea trecută pe Calea Borșului, în hala în care au sediul depozitul de materiale sanitare Black Sea și firma de curierat Cargus, dar ce știu sigur este că muncitorii de la Black Sea nu au respectat normele de securitate la incendiu.

Lucrări fără respectarea normelor

Șeful Inspectoratului, generalul de brigadă Sorin Caba, a declarat joi, într-o conferință de presă, că în hala folosită de Black Sea se făceau lucrări de modificare a unor instalații, fără să se ia măsurile de protecție necesare.

„Nu au fost respectate normele de securitate la incendiu. (...) S-a lucrat cu focul deschis, aveau în derulare o activitate de mentenanță, respectiv de modificare a unor instalații. Se suda, se tăia și nu s-au luat toate măsurile ca acea activitate să protejeze investiția și materialele care erau acolo”, a declarat Caba, adăugând că angajații ISU Bihor au și făcut luni un control la firma Black Sea, pe această temă.

Întrebat dacă asta a provocat incendiul, inspectorul-șef a spus că „este una dintre variantele pe care le luăm în calcul”.

Fără dubiu, însă, este că vina aparține cel puțin unui angajat al firmei. „Acțiunile depind de cel care le organizează. Organizatorul locului de muncă trebuie să își ia toate măsurile, conform legii, ca un astfel de eveniment să nu se întâmple. Trebuie să se facă lucrări, se fac lucrări de foarte multe feluri, doar că pentru fiecare dintre ele există reguli specifice”, a mai spus Caba.

Au sunat târziu la 112

Pe de altă parte, focul s-a extins cu repeziciune în hala împărțită de cele două firme din mai multe motive, a mai spus șeful ISU Bihor.

„Din păcate, au întârziat foarte mult cu apelul la 112. Orice minut într-o astfel de situație este cât se poate de relevant, atât pentru noi, cât și pentru ce rămâne în urma acestui eveniment. De aceea mesajul este: sunați din primul moment la 112, chiar dacă ulterior veți face și manevre de limitare sau de stingere. Nu este o problemă dacă resursele noastre pleacă și se întorc fără a interveni, este o problemă dacă pleacă prea târziu, pentru că atunci și pagubele sunt mari, pot să fie și pierderi de vieți omenești și intervenția este dificilă”, a spus Caba.

În plus, hala era ventilată, avea cel puțin două porți deschise, așa că vântul a contribuit la extinderea flăcărilor.

„Vântul a facilitat, din nefericire pentru situația de acolo, accesul gazelor fierbinți în toată hala într-un timp foarte scurt. Era o cantitate importantă de materiale acolo și în primul rând materiale combustibile, atât în interior cât și pe latura de vest. Focul s-a răspândit foarte repede, pentru că a fost și observat târziu, se lucra în hală, și de acolo acțiunea lor n-a avut niciun efect”, a mai spus șeful ISU Bihor.

Așadar, pare că acolo s-a petrecut un cumul de erori umane. Pe lângă că, probabil, muncitorii Black Sea au provocat incendiul, l-au observat târziu, iar apoi au încercat să-l stingă singuri și abia când și-au dat seama că sunt depășiți, au cerut ajutorul pompierilor.

Pagubele, încă necunoscute

Cele două firme nu au transmis către ISU Bihor evaluarea pagubelor, însă cel mai probabil acestea sunt ridicate. O parte dintre materiale au fost salvate, inclusiv prin îndepărtarea lor cu un moto-stivuitor, dar multe au ars.

De asemenea, pompierii nu știu încă nici dacă firmele aveau sau nu asigurare pentru marfa pe care o gestionau.

Sorin Caba a mai precizat că ISU Bihor a cerut celor două firme să furnizeze și înregistrările video pe care le au, de asemenea o solicitare la care încă nu există un răspuns.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!