La mai puțin de o săptămână după ce a anunțat relicitarea lotului de autostradă Chiribiș - Biharia, pentru care în această primăvară reziliase contractul încheiat în 2020 cu o asociere condusă de o firmă din grupul Selina, CNAIR anunță și suma de pornire a noii proceduri. Aceasta este imensă, de 2,6 ori mai mare decât cea prevăzută în contractul anterior.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți, 16 august, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a trimis spre publicare în SICAP (n.r. - sistemul electronic de achiziții publice) anunțul licitației pentru proiectarea și execuția celor 28,55 kilometri ai subsecțiunii 3C2 Chiribiș - Biharia, valoarea estimată a contractului fiind de 877,779 milioane lei.

Această sumă este de 2,6 ori mai mare decât suma de 326,1 milioane lei pentru care CNAIR a încheiat în iunie 2020 contractul pentru aceeași subsecțiune a autostrăzii, cu asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina), Vahostav (Slovacia) și East Water Drillings (București), după o licitație lansată în 2017 și încheiată în 2018.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, contractul dintre CNAIR și această asociere a fost reziliat în primăvara acestui an, după ce Compania a respins o a treia variantă de proiect tehnic ce arăta, în baza unei expertize, că ar fi fost necesare lucrări suplimentare față de cele din studiul de fezabilitate existent la momentul licitației.

Concret, antreprenorii au cerut suplimentarea contractului cu echivalentul a 30 milioane euro, ceea ce ar fi ridicat valoarea acestuia la aproape 480 milioane lei, deci mult sub suma de pornire de acum.

Dacă potrivit vechiului contract un kilometru din acest lot de autostradă ar fi costat 11,5 milioane lei, acum costul estimat este de 30,7 milioane lei.

Conform comunicatului CNAIR, firmele interesate să participe la licitație, a patra organizată de la începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania în 2004, vor trebui să depună oferte până la 17 octombrie anul acesta.

Durata de proiectare prevăzută și acum, la fel ca la precedenta licitație, este de 6 luni, iar cea de execuție propriu zisă de 18 luni.

Sursa de finanțare este Programul Operațional Transporturi, adică fondurile europene nerambursabile.

Pe de altă parte, CNAIR pregătește anularea licitației organizate anul trecut pentru proiectarea și execuția celor 26,35 km ai lotului Chiribiș - Suplacu de Barcău, câștigată cu suma de 549,95 milioane lei de asocierea Erbașu Construcții (București) - Vahostav (Slovacia), cea de-a doua firmă primind un așa numit certificat negativ din partea CNAIR ca parte a asocierii al cărei contract a fost reziliat pe lotul vecin.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!