Săptămâna trecută v-am explicat cât de simplu este să gestionaţi deşeurile bio în gospodăria dumneavoastră. Cu puţin efort, acestea sunt separate de celelalte tipuri de deşeuri, ceea ce vă va reduce semnificativ factura şi va ajuta şi mai mult mediul înconjurător, pentru că din această fracţie rezultă compostul, atât de folosit în grădină.

Important: nu introduceţi în pubela maro niciun tip de deşeu care ar putea compromite compoziţia acestei fracţii. Aici ne referim inclusiv la eventuali saci menajeri folosiţi la colectarea deşeurilor bio în interiorul casei.

Din gospodărie, în staţia de compost

În ziua convenită în calendarul de ridicare, maşina AVE Bihor va prelua deşeul biodegradabil din gospodăria sau din cartierul dvs. de blocuri. Asta dacă nu locuiţi în mediul rural, caz în care gestionarea fracţiei bio vă revine în totalitate.

Pubela maro este verificată de angajaţii noştri, iar dacă deşeul este conform, acesta ia drumul staţiilor de compostare din Oradea şi Valea lui Mihai, în funcţie de zona de ridicare. În schimb, dacă deşeul bio nu este conform, acesta ia drumul depozitului ecologic din Oradea şi ajunge pe haldă, ceea ce înseamnă o factură de salubritate mai mare. Staţiile de compostare se lovesc de multe ori de această problemă, care arată că nu toată lumea a înţeles importanţa deşeurilor bio.

Să mergem însă pe scenariul optimist, care presupune că deşeul este conform. Odată ajunse în staţiile de compostare, deşeurile bio sunt tocate şi aşezate în prisme. Urmează faza de cernere, compostul este trecut prin ciur rotativ, iar în final se obţine produsul finit. Ce anume se poate produce din compost vă spunem în materialul de săptămâna viitoare.

Compostarea în mediul rural

Acelaşi lucru îl puteţi face însă şi acasă, folosind un compostor în care să ajungă doar materie vegetală.

Compoziţia trebuie amestecată din când în când, iar în câteva luni puteţi obţine compost de cea mai bună calitate pentru grădina dvs.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!