Orice gospodărie produce mai multe tipuri de deşeuri, iar o parte însemnată dintre acestea sunt cele biodegradabile. Dacă am separa corect fracţiile, în reciclabile şi bio, am putea avea plăcuta surpriză de a reduce drastic fracţia de reziduale. Iar acest lucru înseamnă, bineînţeles, facturi mai mici şi un mediu mai curat. Dar să vedem care ar trebui să fie circuitul corect al deşeurilor bio într-o gospodărie.

Urbanul predă fracţia bio, ruralul o compostează

Vă plac salatele? Fructele? Legumele? Cum ar fi ca resturile vegetale care vă rămân să le adunaţi pentru ca, mai târziu, acestea să se transforme în celebrul compost, folosit de grădinari pentru îngrăşa solul?

Pentru asta însă trebuie să vă organizaţi puţin. Dacă aveţi contract cu noi, ştiţi că vă oferim pubele maro de 23 de litri (pentru exterior) și 10 litri (interior), destinată special deşeurilor bio. Sigur că uneori e greu să îi găsim loc în bucătărie, iar mirosurile pot să deranjeze.

Soluţia simplă este să folosiţi pungi de hârtie, pe care vi le putem pune la dispoziţie, în care să adunaţi resturile vegetale. Atunci când acestea se umplu, le goliţi în pubela maro şi o luaţi de la capăt.

Ce putem pune în pubela maro?

Resturi alimentare - fructe, legume, produse de panificaţie, coji de ouă, orez etc. Resturi de grădină - crengi, frunze, iarbă, ştiuleţi de porumb. Mai puteţi adăuga hârtie, carton contaminat cu resturi alimentare, ziare, filtre de cafea şi pliculeţele de ceai. În fracţia bio nu ar trebui să ajungă carnea, produsele lactate, grăsimea şi uleiurile, pentru că acestea se pot descompune doar în instalaţii speciale şi vor altera calitatea compostului.

Dacă locuiţi în mediul rural ştiţi că fracţia bio cade în responsabilitatea dvs. Pentru aceasta va trebui să vă amenajaţi un colţ al grădinii unde să plasaţi compostorul pe care îl primiţi, gratuit, tot de la noi.

De ce este atât de importantă fracţia bio?

Prin compostare, materiile vegetale se descompun şi în final se transformă în humusul care face atât de mult bine grădinii dvs. Ceea ce faceţi însă în casă este doar prima verigă dintr-un lanţ mult mai complex, care poate asigura acest circuit. Săptămâna viitoare vă explicăm ce se întâmplă după ce deşeul bio este preluat de maşinile AVE Bihor şi este transportat la depozitul ecologic din Oradea.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!