Atunci când am început această activitate de salubritate în Bihor, unul dintre principalele noastre obiective a fost curăţenia în judeţ. Pentru că sortarea corectă a deşeurilor produce şi acest miracol, care ne-ar apropia de situaţia din ţările cu mai mulţi ani de civilizaţie în spate. Imaginile alăturate, din Glăvoi / Padiş, nu pot însă decât să ne trezească la cruda realitate şi să ne facă să înţelegem că mai avem mult de lucru pentru a schimba mentalitatea semenilor noştri.

Stau prost cu ţinta

Pentru că suntem iubitori de natură şi pentru că ştim că Padiş / Glăvoi este punctul zero de întâlnire a montaniarzilor din Bihor, în luna martie am decis, împreună cu autorităţile judeţene, să reglementăm într-un fel activitatea de salubritate din satul de vacanţă. Consiliul Judeţean Bihor a adus aici trei platforme de deşeuri semi-îngropate, cu capacităţi de 3 şi 5 mc, pentru sticlă, plastic / metal / hârtie / carton, respectiv rezidual.

Platformele sunt amplasate în apropiere de zona de campare, acolo unde, în fiecare weekend din perioada de vară, nu poţi arunca un ac din cauza multitudinii de corturi. Ne-am aşteptat din partea unor oameni ai muntelui să protejeze natura de deşeuri aruncate la întâmplare, însă acest lucru se întâmplă într-o măsură mai mică decât estimam iniţial.

În jurul platformelor e plin de deşeuri aruncate alandala, în timp ce incintele sunt mai mult goale decât pline. Maşinile AVE Bihor urcă săptămânal în Padiş, unde nu doar golesc platformele îngropate, ci fac şi curăţenie în jurul lor. Problema este că, nefiind sortată, întreaga cantitate de deşeu devine automat rezidual, deci fără nicio posibilitate de reciclare.

Cum putem schimba imaginea dezolantă din zonele turistice

Orice om al muntelui ştie că pe munte nu laşi nimic în urma ta şi că orice aduci acolo vei duce la final acasă. Dacă există posibilitatea de a te debarasa de deşeurile tale, de ce să nu o faci în mod corect şi civilizat?

Trebuie doar să introduceţi deşeurile în platformele corecte, printr-un gest care ar trebui să devină automatism, la fel cum aruncatul deşeurilor pe jos ar trebui să devină istorie. Aveţi fracţiile înscrise pe recipiente, trebuie doar să le respectaţi! Doar ceea ce nu se poate recicla ar trebui să ajungă în recipientul inscripţionat REZIDUAL.

Din 14 august, AVE Bihor va continua activităţile de conştientizare chiar în Glăvoi, în speranţa că împreună putem face lucruri cu adevărat importante. 

Hai să avem o ţară ca afară!

Schimbarea începe cu noi!

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!