Pubelele noastre pentru fracţia rezidual au 40 de litri. Ceea ce, la prima vedere, ar putea părea insuficient pentru o gospodărie, pentru că ele s-ar umple prea repede. Am verificat acest mit pe teren, iar concluzia a fost, din nou, surprinzătoare.

Campanie de conştientizare la Ciumeghiu

Periodic, mergem în zone diferite ale judeţului unde maşinile noastre colectează deşeurile de la populaţie, pentru a-i învăţa pe localnici cum să gestioneze mai bine colectarea separată a deşeurilor. Am ajuns astfel şi în Ciumeghiu, o comună din sudul Bihorului cu peste 4.000 de locuitori, unde am făcut o demonstraţie pe loc a felului în care sunt colectate separat deşeurile în mod corespunzător.

Pentru că am dorit ca experimentul nostru să fie unul relevant, am luat la verificat 100 de pubele de rezidual ridicate de la populaţie. Iar surpriza (nu a noastră, ci a clienţilor) a fost că până la 85% din conţinutul lor era deşeu reciclabil! Adică deşeu pentru care nu se percepe nicio taxă, fiind ridicat gratuit de angajaţii noştri, care era aruncat în pubela de rezidual, pentru care se plătesc 4,5 lei pentru fiecare ridicare suplimentară. E ca şi cum ai avea un abonament de autobuz dar te-ai deplasa pe jos!

În cele 1.360 kilograme de deşeu din pubelele negre  am găsit 800 kg de plastic, 270 kg de sticlă şi 10 kg de carton. Mergând pe logica acestor cifre, rezultă că o pubelă de rezidual se umple cel mai repede într-o săptămână şi cel mai târziu în două. Asta, dacă selectăm corect deşeurile.

Deşeul rezidual influenţează direct factura

Cu cât veţi reduce mai mult fracţia de rezidual, cu atât veţi reduce şi factura de salubritate. Pentru că veţi micşora numărul de ridicări suplimentare, care sunt taxate. După cum ştiţi, în acest moment, clienţii noştri plătesc un abonament lunar în care este inclusă prima ridicare a pubelei reziduale. Dacă am putea elimina două ridicări pe lună, ar însemna o economie de peste 100 de lei pe an.

Pentru a asigura un proces de reciclare eficient, este necesară o gestionare corespunzătoare a deşeurilor municipale, în primul rând prin colectarea separată la sursă, proces care scurtează timpul de sortare şi tratare a deşeurilor şi economiseşte bani publici.

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!