Să avem o ţară ca afară a devenit o adevărată Fată Morgana a ultimilor ani, un concept pe care mulţi dintre noi îl percep ca o ţintă iluzorie sau un simplu slogan de campanie. Noi, cei de la AVE Bihor, ne încăpăţânăm să credem că e mult mai mult de atât: e direcţia în care trebuie să mergem, pentru a atinge nivelul de trai şi civilizaţia din ţările dezvoltate. 

Campionatul bihorean al curăţeniei, şansa de face curat în judeţ

Cum ar fi să ne plimbăm prin pădurile judeţului şi să nu vedem niciun deşeu aruncat sau acoperit cu frunze? Ce frumoasă ar fi o zi de rafting pe Crişul Repede fără imaginea dezolantă a PET-urilor din apă!

Între 1 şi 31 mai, 100 de primării din judeţ concurează la un campionat al curăţeniei. Elevi, studenţi, tineri, angajaţi sau pensionari, toată lumea poate contribui la reducerea cantităţii de deşeuri din Bihor. Compania noastră pune la dispoziţie saci şi mănuşi, iar mai departe totul depine de comunităţile locale.

Copiii ne dau lecţii de implicare civică

Peste 200 de elevi ai şcolii Zelk Zoltan din Valea lui Mihai au ieşit în natură în ultimele săptămâni pentru a curăţa zone poluate de cei certaţi cu legea şi bunul simţ.

Au strâns tone de deşeuri, s-au distrat, au socializat, iar în final au concluzionat că doar aşa se poate produce o schimbare. Nimeni nu i-a obligat să participe, totul a fost benevol, iar rezultatele sunt mult peste aşteptări: o zonă insalubră de la marginea oraşului a redevenit o oază de linişte şi verdeaţă.

Compania Ave Bihor i-a ajutat cu recipiente şi mănuşi, iar implicarea lor ne-a lăsat fără cuvinte.

Premii de peste 1 milion de lei

Nu doar natura are de câştigat din aceste acţiuni, ci şi direct oamenii din comunităţile respective.

Comunele din cele şase zone de colectare ale judeţului care vor strânge cele mai multe deşeuri reciclabile vor primi premii de 100.000 lei, 50.000 lei, respectiv 30.000 lei pentru efortul lor.

Banii vor putea fi folosiţi la demararea unui proiect de mediu care să aibă impact şi asupra copiilor.

Concursul este organizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Grup și Consiliul Județean Bihor.

(AVE Bihor)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!