Una dintre componentele esențiale ale sistemului de management integrat al deșeurilor din Bihor este fracția bio, care ne aduce mai aproape de standardele europene în domeniu. ECO Bihor, operator licențiat al depozitului ecologic, și AVE Bihor, operator licențiat de colectare, transport și tratare deșeuri în județ, împart acest efort al transformării deșeurilor bio, colectate de la populație, în compost, iar apoi în pământ de flori de cea mai bună calitate, vândut fie direct, fie prin intermediul marilor lanțuri de magazine.

De la raftul de zarzavaturi, la stația de compost

Atunci când cumpărați orice zarzavat sau fructe și aruncați resturile în pubela destinată fracției bio, nu faceți altceva decât să inițiați un ciclu, care reprezintă un exemplu clasic de economie circulară. Deșeurile bio sunt preluate de mașinile AVE Bihor, ajung în stația de compostare din Oradea, unde începe un proces întins pe mai multe săptămâni.

În primă fază sunt eliminate deșeurile din plastic, apoi materialul este așezat în prisme, după care, la finalul procesului de compostare, totul este cernut pentru a obține cel mai bun pământ de flori. Acesta este ambalat în saci de 3 până la 40 de litri și vândut, fie direct, fie prin intermediul unor magazine specializate.

Pubela maro la control!

Pentru a asigura succesul acestei rețete, e importantă calitatea deșeului bio ridicat de la populație. Cele două companii fac acțiuni de verificare a pubelei maro, pentru a măsura nivelul de impuritate. Dacă angajații noștri găsesc materiale necompostabile (sticlă, metal, plastic, lemn tratat, păr, blană, haine, excremente de animale etc.), pubela nu va ridicată, iar motivul va fi indicat printr-o etichetă lipită pe recipient.

Importanța stației de compostare ECO Bihor

De 13 ani, de când s-a inaugurat stația de compostare din Oradea, cantitățile de deșeuri biodegradabile tratate cresc de la an la an. În 2022, de exemplu, în Oradea au ajuns 1.560 tone de deșeuri biodegradabile, din care s-au obținut 1.014 tone de compost. Compostul rezultat este componenta principală a pământului de flori.

Pentru ca rezultatele muncii noastre să fie vizibile și pentru a le mulțumi cetățenilor pentru efortul depus în colectarea separată a deșeurilor biodegradabile, organizăm periodic campanii de promovare a colectării separate oferind clienților gratuit saci cu pământ de flori. Astfel, demonstrăm cetățenilor că implicarea fiecăruia în procesul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile este un aspect important și contribuie la un mod de viață sustenabil, deoarece în concordanță cu sloganul AVE BIHOR: „Schimbarea începe cu noi!”

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!