La două zile după 1 Decembrie, când Liviu Dragnea a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, ajungând exclusiv la mâna lor (poza ce-l arată încolţit de Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Szabo Odon ca de nişte bătăuşi de cartier care-i cer încă o taxă de protecţie va rămâne în istorie), UDMR-iştii au aruncat pe piaţă un nou proiect scandalos.

Invocând cu tupeu Rezoluţia de Unire din 1918, cea ale cărei urmări le consideră izvor de doliu pentru întreaga maghiarime, au pretins autonomie teritorială şi privilegii etnice care le-ar transforma clientela în belferi bugetari de neatins: reprezentare proporţională din oficiu în toate instituţiile la nivel local, judeţean, naţional şi european (!), în ministere, agenţii, oficii şi autorităţi centrale, şi nu în ultimul rând în instanţele de judecată. Altfel spus, competenţa să nu mai conteze nici cât până acum, ci doar apartenenţa la o rasă pretins superioară.

Previzibil, niciun "patriot" din PSD n-a îndrăznit măcar să murmure, imputând o tentativă de divizare a României, iar explicaţia e dezarmant de simplă: fără UDMR-işti, tovarăşii lor din PSD n-ar mai avea putere nici cât să traverseze strada.

În schimb, aceştia au sărit la beregatele celor patru primari care au iniţiat Alianţa Vestului - Ilie Bolojan, Emil Boc, Nicolae Robu, Gheorghe Falcă. În mintea lor, a PSD-iştilor, nu hoaverii Hunor, Odon şi Attila aprind fitile la temelia Statului Român, ci neaoşii Ilie, Emil, Nicolae, Ghiţă "rup" Ardealul, nu e clar pentru ce şi pentru cine.

Între primii care au ţipat de grija ţărişoarei s-a evidenţiat eurodeputatul bihorean Emilian Pavel, avid să intre în graţiile mai-marilor Partidului pentru un nou mandat la Bruxelles, susţinând că Alianţa Vestului "nu dă un mesaj de unitate", deci, vezi bine, e separatistă. Un alt Miluţ, de prin Moldova feudală, a bolborosit că asocierea oraşelor transilvane este cel mai mare pericol "la adresa integrităţii şi independenţei statului român" din 1918 încoace. Şi dă-i, şi luptă...

Atitudinea PSD trădează o neînţelegere crasă a relaţiilor dintre guvernanţi şi guvernaţi, între centru şi provinciile pe care le văd doar ca pe nişte feude de stors şi niciodată de ascultat, dar şi dispreţul funciar pentru dialog al "elitei" guvernamentale (vai de "elita" asta de analfabeţi şi interlopi!) cu societatea pe care o consideră demnă doar să le achite huzurul, indemnizaţiile, secretarele, voiajele şi pensiile din ce în ce mai speciale.

Vestea proastă pentru acest partid autocrat şi tot mai revolut este că numărul românilor dispuşi să-i consume propaganda se împuţinează vertiginos. Şi cum să fie altfel când tot omul vede cum alde Dragnea, Mazăre, Udrea le dijmuiesc banii pentru a-i "exporta" prin Brazilia, Madagascar, Costa Rica şi alte ţări calde, pe când primarii, cum-necum, aduc în ţară fonduri de care beneficiază toţi. Modernizând pieţe, croind drumuri, reastaurând monumente, construind aquaparkuri, întinzând poduri şi bucurându-se de toate acestea, zi de zi...