Orice proiect european are şi constrângeri. În afara faptului că banii sunt mai greu, spre imposibil de furat, odată terminate investiţiile, acestea nu pot fi utilizate după bunul nostru plac. Aşa ne-am trezit că, în pustia noastră Cetate, hotelul a trebuit să-şi închidă porţile fiindcă vreme de 5 ani nu e voie ca să se producă profit acolo.

Sorocul acestui cincinal blestemat a trecut, dar încă n-am văzut să răzbată vreo idee cu privire la revitalizarea locului. Ca să nu rămână spaţiile goale, au fost oploşite acolo fel de fel de ONG-uri, dintre care multe fantomatice. Să vezi circ când va trebui să le scoţi afară pentru a atrage investiţii care chiar să ducă la renaşterea fortăreţei!

Este evident că Cetăţii orădene îi lipsesc în primul rând oamenii. Deci normal ar fi să pui cât mai multe hoteluri acolo. Turiştii ar avea sub nas ditamai muzeul şi, în plus, pe lângă spaţiile de cazare, ar putea trăi şi mici cafenele şi restaurante. Cu această ocazie ar mai scădea presiunea pe locurile de cazare, pentru că în Oradea adesea nu găseşti locuri libere nici în sala de aşteptare a Gării.

Sigur că ar mai fi şi alte posibilităţi, dar important este ca Primăria să se mişte repede pentru că e păcat să avem o Cetate exclusiv ca destinaţie de weekend, şi asta numai pe perioada de vară.