Medicii din Bihor au depistat primul caz de Flurona în județ, o combinație de infectare atât cu coronavirus SARS-CoV-2, cât și cu virus gripal.

Pe fondul continuării epidemiei de viroze, deși aceasta nu este declarată ca atare, medicii au descoperit, de asemenea, încă alte două cazuri de gripă, astfel că totalul raportat în județ în acest sezon ajunge la 7 cazuri.

Flurona la Cardiologie

Potrivit directorului executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, pe lângă cele patru cazuri de gripă depistate în acest sezon până marțea trecută, în ultimele șapte zile, adică în intervalul 17-24 ianuarie, în județ au mai fost descoperite încă trei cazuri.

Cel mai grav este, în premieră, cazul de Flurona, la o pacientă de 73 de ani internată în secția de Cardiologie a Spitalului Județean din Oradea.

„Pacienta a fost internată pentru afecțiuni cardiace, iar la internare prezenta simptome specifice și a fost testată pozitiv cu Covid, totodată i s-au prelevat probe pentru testarea la gripă și au ieșit și acestea pozitive”, a explicat BIHOREANULUI dr. Rahotă.

„Pacienta nu a fost vaccinată nici împotriva Covid, nici împotriva gripei”, a mai precizat șefa DSP Bihor.

Un alt caz de gripă a fost confirmat la un alt pacient al aceleiași secții de Cardiologie, un bărbat de 63 de ani.

De asemenea, a mai fost confirmată cu gripă și o femeie de 39 de ani care, însă, nu a avut nevoie de internare, fiind tratată de medicul său de familie.

Virozele: scăderi numerice, gravitate în creștere

Pe de altă parte, tot în ultimele șapte zile, medicii de familie și spitalele din Bihor au raportat 3.744 noi cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), număr în scădere față de cele 5.992 IACRS depistate cu o săptămână înainte, dar mult peste totalul din intervalul similar, 17-24 ianuarie, din 2022.

Dintre cele 3.744 de noi cazuri de IACRS, 43 au necesitat spitalizare, pe când cu o săptămână înainte doar 33 de bolnavi dintre cei 5.992 au avut nevoie de îngrijiri în spitale (iar în sezonul trecut, în aceeași perioadă, 20 din cei 4.103).

O reducere a numărului de îmbolnăviri se remarcă și la bronhonpneumonii, în ultimele șapte zile fiind diagnosticate 967 noi cazuri, dintre care 118 au ajuns în spitale, față de 1.277 de îmbolnăviri în săptămâna precedentă (cu 151 spitalizări) și respectiv 607 în perioada similară a anului 2022 (când au avut nevoie de spitalizare doar 76 de bolnavi).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!