Culturistul orădean Ion Marin, preşedintele Clubului Sportiv Gym Mar Strong, este vicecampion naţional la seniori, categoria 100 kilograme. Marin a câştigat locul doi la campionatul naţional desfăşurat în weekend la Bistriţa depăşindu-şi performanţa de anul trecut, când a obţinut locul patru.

"Pentru mine a fost o competiţie foarte importantă. Locul patru de anul trecut m-a "înrăit", m-a făcut să îmi doresc foarte tare un rezultat mai bun, lucru care m-a ajutat să mă mobilizez mai bine şi să mă antrenez mai tare", a declarat Ion Marin, luni seară, într-o conferinţă de presă.

Forever young!

Titlul de vicecampion naţional câştigat de sportivul orădean este cu atât mai valoros cu cât la cei 52 de ani ai săi a concurat împotriva unor sportivi care aveau doar jumătate din vârsta sa. Din cei 170 de sportivi înscrişi în concurs, doar trei au depăşit vârsta de 50 de ani. Cei trei seniori au şi fost felicitaţi de organizatorii competiţiei în faţa publicului.

"Îmbătrânirea este un proces ireversibil. N-am reuşit să-l învingem, dar am reuşit măcar să-l stagnăm. Faptul că un sportiv de 50 de ani poate concura cu tineri de 20 de ani şi chiar să câştige este extraordinar. Stilul de viaţă bazat pe efort moderat şi o dietă controlată poate opri timpul. Nu ştiu dacă alte sporturi pot asta, dar culturismul poate", a spus campionul.

Pentru titlul de vicecampion naţional câştigat la Bistriţa, Ion Marin s-a antrenat începând din primăvară câte cinci ore pe zi în sesiuni de antrenament care începeau de la "abdomene" dimineaţa, pe stomacul gol, până la cele două antrenamente zilnice de forţă şi cardio.

Regim strict

"Culturismul n-ar fi un sport greu dacă ar trebui doar să munceşti. Partea grea este să mănânci în fiecare zi, la fiecare masă, orez cu piept de pui, rar cu ton şi în mod excepţional cu carne de vită, iar lucrul cu adevărat dificil este să te abţii de la tot ce există altceva indiferent că ţi-e poftă pe un fruct sau organismul îţi cere ceva dulce. Dacă mănânci prostii ai muncit degeaba", a declarat culturistul.

E greu, dar merită. La cele 94 de kilograme ale sale, campionul a atins dimensiuni de 47 centimetri în circumferinţa braţului, 67 centimetri în coapse în 130 centimetri în torace. Antrenamentul şi dieta l-a ajutat să prezinte pe scenă în ziua concursului un fizic impunător cu pielea subţinere ca foiţa de ţigară sub care grupele de muşchi separate ca pe-o planşă anatomică se încolăceau străbătute ici şi colo de vene.

Pentru că în culturism n-ajunge să fii mare. Trebuie să fii bine proporţionat, simetric, striat. Într-un cuvânt: frumos...