Sala de concerte „Enescu - Bartók” va găzdui joi seară debutul unei noi stagiuni a Filarmonicii de Stat din Oradea.

După o vară plină cu evenimente pentru orchestra orădeană - seri cu muzică clasică, operă, tangouri interbelice - aceasta se pregăteşte pentru sezonul tradiţional al concertelor şi va începe cu o lucrare celebră şi complexă, "Carmina Burana", de Carl Orff, care "vorbeşte" despre viaţă, dragoste şi soartă... 

Un nou început 

În noua stagiune, sub titlul "Via Vita" (Calea Vieţii), Filarmonica îi invită pe orădeni pe un "drum al cunoaşterii muzicale", ce include concerte simfonice, vocal-simfonice, educative şi opere.

Primul eveniment va avea loc joi, de la ora 19, în sala Enescu - Bartók, deși inițial fusese programat în curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea. Este vorba despre concertul vocal-simfonic "Carmina Burana", orchestra orădeană urmând să fie dirijată de Cristian Spătaru, din Republica Moldova, invitaţi speciali fiind soliştii Antonia Beteag (soprană), Nicolae Bejan (tenor) şi Mihai Damian (bariton). Organizatorii anunţă o "producţie extraordinară", care va beneficia de aportul a două coruri, unul al Filarmonicii, condus de Lászlóffy Zsolt, şi corul de copii al Liceului Greco Catolic, condus de Nicoleta Ţâmpu. 

"O, fortuna!"

Lucrarea care le va fi prezentată, în debutul stagiunii, melomanilor orădeni este una nu doar celebră, ci şi complexă, cu o istorie interesantă. Dirijor, compozitor, muzicolog şi pedagog german, Carl Orff a scris cantata Carmina Burana între 1935-1936, pe baza unor texte şi melodii medievale din secolele XII-XIII, descoperite în anul 1803 într-o mănăstire benedictină din Alpii bavarezi. Textele - scrise în latină, germană şi franceză - se referă la teme precum natură, dans, viaţă, dragoste şi soartă. 

O bună parte din lucrare vorbeşte despre Roata Norocului (Rorta Fortunae), ce trece, ca în viaţă, de la bucurie la amărăciune. De altfel, poemul care deschide lucrarea poartă numele "O, fortuna!" (Ah, soartă!), iar primele versuri sunt: "Ah, Soartă, eşti precum luna nestatornică. Mereu creşti, mereu descreşti...".

Cum primul concert este „sold out”, Filarmonica din Oradea a decis reluarea acestuia o zi mai târziu, vineri, de la 20, baritonul invitat fiind, de această dată, orădeanul Florin Estefan. Un bilet costă fie 50 lei, fie 30 lei, în funcţie de zona aleasă, tichetele fiind puse în vânzare pe bilete.ro.

Violonist de renume 

Noul sezon al Filarmonicii din Oradea programează, încă din această toamnă, şi alte concerte importante. Al doilea al stagiunii, care va avea loc pe 22 septembrie, îl va aduce în faţa publicului orădean pe apreciatul violonist Artur Kaganovskiy (foto), de origine rusă, dar stabilit în Statele Unite ale Americii, absolvent al faimoasei Şcoli Juilliard din New York şi discipol al lui Isaac Stern, descris de The Kennedy Center drept "unul dintre cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor". Câştigător a numeroase premii, Artur Kaganovskiy a concertat în mai toată lumea, inclusiv la Oradea, într-un concert caritabil pentru victimele războiului din Ucraina.

Concertul din 22 septembrie, care va fi condus de Paul Mann, va cuprinde două lucrări: Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor, de Jean Sibelius, şi Simfonia nr. 4 în fa minor, de Piotr Ilici Ceaikovski. 

La pian

Dirijorul permanent al filarmonicii orădene, Romeo Rîmbu, va conduce cel de-al treilea concert al noii stagiuni, pe 29 septembrie, al cărui invitat special va fi pianistul Horia Mihail, un solist apreciat care a avut concerte în o mulţime de ţări, adunând în palmaresul său şi numeroase premii.

La Oradea, va fi protagonistul Concertului pentru pian şi orchestră în la minor compus de norvegianul Edvard Grieg pe când acesta avea 25 de ani (în 1868), însă a revizuit-o de cel puţin şapte ori. "Versiunea finală a fost terminată doar cu câteva săptămâni înaintea morţii compozitorului. Este cea care a adus popularitate mondială unei creaţii de anvergură", spun reprezentanţii filarmonicii. 

În aceeaşi seară, publicul va audia şi "Aşa grăit-a Zarathustra", a compozitorului german Richard Strauss, un poem simfonic inspirat de tratatul filozofic cu acelaşi nume al lui Friedrich Nietzsche.

Euforica 

Pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a patra ediţii a turneului "Clasic la puterea a treia", având în acest an şi denumirea "Euforica", la Oradea va ajunge Marin Cazacu şi unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale din ţară, Violoncellissimo, care va aduce printre altele valsul lui Dimitri Sostakovici, "Oblivion" şi "Libertango" de Astor Piazzolla, dar şi o suită folclorică românească. 

Până vara viitoare, Filarmonica din Oradea a mai pregătit numeroase seri muzicale interesante, cu muzică clasică şi operă, dar şi cu romanţe şi muzică de film. O călătorie bogată, deci, în care se poate îmbarca oricine...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!