Un milion de euro confiscaţi, sechestru pe 43 de case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni în valoare totală de 4 milioane de euro. Este primul "bilanţ" dat publicităţii de Poliţie în urma descinderilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor, în urma celor 36 de percheziţii de miercuri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au confiscat un milion de euro în legătură cu care există bănuiala că reprezintă venituri ilicite.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu, echipajele de anchetatori au ridicat 2.300 de dosare medicale, documente de proprietate ale bunurilor deţinute de suspecţi, decizii medicale, agende, un laptop, memory stick-uri, contracte de creditare ale unor societăţi coordonate de cei în cauză, precum şi sume cash: 1.402.081 lei, 190.880 euro, 125.386 dolari, 10.640 franci elveţieni şi 89.000 forinţi.
Imaginile transmise de biroul de presă arată cum banii erau depozitaţi în geamantane, seifuri şi în plicuri.
Totodată, în conturile suspecţilor au fost descoperiţi şi indisponibilizaţi 1.143.733 lei, 38.940 euro şi 40.100 dolari.
De asemenea, poliţiştii au găsit şi mai multe contracte de credit întocmite de suspecţi, potrivit cărora, în perioada 2013-2015, aceştia ar fi împrumutat cu peste 3 milioane lei societăţile pe care le coordonează direct sau prin interpuşi, bani folosiţi pentru diverse achiziţii.
Şi nu e tot. "Din adresa înaintată de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor au fost stabilite veniturile celor în cauză în perioada fiscală 2012-2014, rezultând o discrepanţă majoră între veniturile legale şi valoarea tuturor bunurilor pe care le deţin", a arătat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Concret, deşi în perioada 2012-2014, niciunul dintre suspecţi nu a realizat venituri cumulate care să depăşească suma de 150.000 lei, aceştia deţin, fie pe numele lor, fie prin interpuşi, 43 case şi apartamente, 25 de terenuri, 16 autoturisme şi acţiuni la diferite companii listate pe bursă, în valoare totală de peste 4 milioane euro.
"În cauză vor fi instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de aceştia, urmând a fi aplicată măsura confiscării speciale, cu privire la banii obţinuţi cu titlu de mită, cât şi măsura confiscării extinse, cu privire la bunurile şi sumele de bani a căror provenienţă nu poate fi dovedită", a arătat subcomisarul Alina Dinu.
Concomitent cu efectuarea percheziţiilor, au fost puse în aplicare 50 de mandate de aducere emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunii de dare de mită pentru că, în perioada 2012-2015, ar fi oferit celor în cauză şpăgi între 100 lei şi 200 euro.
La acţiunea de miercuri au participat 120 de poliţişti de la Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentru Acţiuni Speciale, Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigaţii Criminale, Biroul de Control Intern, de la Poliţia Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea.
De asemenea, poliţiştii beneficiază şi de suportul tehnic al D.G.A. - structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi, de asemenea, de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.