După caniculă, vin furtunile. Administrația Națională de Meteorologie a emis marți dimineța un cod galben de instabilitate atmosferică ce a intrat în vigoare imediat și vizează și județul Bihor. Meteorologii anunță furtuni cu vijelii și grindină, iar avertizarea este valabilă până miercuri, la ora 10.

„În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, se arată în avertizarea ANM. 

Miercuri, manifestările de instabilitate atmosferică vor continua, mai ales în centrul și estul țării, spun meteorologii. 

Pe de altă parte, tot în intervalul 2 iulie, ora 10 – 3 iulie, ora 10, este valabil și un cod portocaliu de furtuni în Oltenia, în cea mai mare parte a Transilvaniei și Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei și local în Banat și în Maramureș.

Totodată, hidrologii au instituit un cod galben de inundații pe pe anumite sectoare de râuri din Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Bucovina și Moldova, valabil până miercuri la ora 16. În Bihor, sunt sub avertizare râuri din bazinele hidrografice Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru.

În județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Alba, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași atenționarea hidrologilor este de cod portocaliu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!