V-aţi depus la Primărie declaraţiile privind destinaţia clădirilor aflate în proprietate şi raportul de reevaluare? Dacă nu, ar trebui să o faceţi!

Asociaţia Firmelor Bihorene le reaminteşte tuturor agenţilor economici care deţin clădiri că au obligaţia să încheie rapoarte de evaluare tot la 3 ani şi să le depună la Primărie, până cel târziu pe 30 iunie, în vederea stabilirii valorii impozabile.

Firmele mai sunt obligate să declare destinaţia clădirilor deţinute până la 31 mai, lucru pe care îl mai pot face şi acum sub sancţiunea unei amenzi între 70 şi 279 lei, care se poate majora cu 300%.

"Prin urmare, nedepunerea raportului de reevaluare şi a declaraţiei până la 30 iunie 2016 atrage o majorare a impozitului pe clădiri de 7,5 ori, ceea ce poate creea dificultăţi financiare foarte grave care pot duce până a falimentul firmelor aflate într-o astfel de situaţie", se menţionează în comunicatul AFB.

Spre exemplu, dacă amenda pentru nedepunerea declaraţiei poate ajunge, chiar şi majorată la 840 lei, supraimpozitarea de 7,5 ori a unei clădiri poate costa bugetul firmei zeci de mii de lei.

În cazul în care există municipalităţi care refuză să primească declaraţiile şi rapoartele de reevaluare pe considerentul că sunt depuse cu întârziere, AFB sfătuieşte firmele să le transmită prin Poştă cu confirmare de primire până cel târziu pe 30 iunie.

"Dacă primăria pe raza căreia se află clădirea nu înregistrează raportul de evaluare cu data depunerii şi aplică cota de impozitare majorată, vă recomandăm să vă adresaţi juristului sau avocatului societăţii în vederea acţionării în judecată a respectivei primării", se menţionează în comunicatul asociaţiei.

În astfel de cazuri AFB va pune la dispoziţia companiilor proprii avocaţi.