Senatorul UDMR Bihor Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Boc, în cadrul căruia a promovat introducerea cardului de sănătate, critică proiectul propus acum de către Ministerul Afacerilor Interne privind includerea datelor electronice din acest document într-un altul, şi anume în cartea de identitate a tuturor cetăţenilor români.

„Nu suntem împotriva informatizării administraţiei, dimpotrivă, am fost un promotor al cardului de sănătate, dar propunerea unificării acestuia cu cartea de identitate prezintă câteva probleme importante”, a explicat Cseke într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi.

Senatorul bihorean a amintit că proiectul privind unificarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu este nou, existând încă din vremea guvernării USL, în 2013. „UDMR şi atunci a atras atenţia că se putea crea o interferenţă în utilizarea datelor medicale înscrise în cipul cardului de sănătate de către personalul MAI, neautorizat să aibă acces la ele”, a spus Cseke.

Parlamentarul a explicat că în cipul cu datele medicale din cardul de sănătate există informaţii privind diagnosticul de risc vital (precum hepatită ori cancer), privind bolile cronice ale titularului (ca de pildă diabetul), ca şi acordul declarat la notar pentru folosirea organelor în vederea transplantului după decesul titularului.

„Toate aceste informaţii ţin de intimitatea persoanei şi constituie secrete profesionale medicale, la care puteau avea acces angajaţii MAI, conform proiectului din 2013. Acum s-ar elimina aceste informaţii din noul document, ca să nu existe riscul interferării bazelor de date. Mai mult, s-ar elimina din documentul unificat şi informaţia privind calitatea de asigurat sau neasigurat la CAS a persoanei, ceea ce este o informaţie elementară, cardul de sănătate nici nu avea sens fără această informaţie”, a spus Cseke.

Senatorul a afirmat că, pe de altă parte, proiectul actual al MAI păcătuieşte şi prin faptul că nu garantează eficienţa noului document unificat. „Cardul de sănătate a avut multe sincope în funcţionare, au fost zile întregi când nu a funcţionat. Acum, după ce s-au cheltuit bani pentru implementarea lui, se cheltuiesc alţii pentru noul document, dar cine garantează că noul sistem va funcţiona fără sincope?”, a subliniat senatorul Cseke Attila. „Noi (n.r. – UDMR) vom insista să primim răspunsuri la aceste întrebări”, a încheiat el.