Primăria are la dispoziţie o lună să convingă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului că poate finaliza la timp investiţiile pe fonduri europene asumate până la sfârşitul anului, pentru că în caz contrar riscă să piardă finanţarea.
"Aţi depus pe Planul Operaţional Regional 58 de proiecte, din care aţi contractat finanţarea pentru 26 de obiective, ceea ce este foarte bine, dar văd că aţi finalizat doar 9 dintre ele şi aveţi 17 proiecte mari în implementare până la sfârşitul anului", a declarat Sanda Cătană, şeful Direcţiei Implementare Proiecte Operaţionale Regionale din cadrul ADR Nord-Vest.
"Nu ştim dacă nu se va cere rezilierea"
Sanda Cătană şi Marcel Boloş, directorul ADR Nord-Vest, au participat marţi la Oradea, la conferinţa de presă în care Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională şi-a prezentat raportul de activitate. Reprezentanţii ADR Nord-Vest au cerut reprezentanţilor municipalităţii să ia toate măsurile necesare, inclusiv suplimentări de personal, pentru a implementa la timp proiectele pentru care au obţinut finanţare.
"Aveţi 3 proiecte cu risc şi, dacă nu sunt pregătite bine până în martie, probabil vor fi luate în vizor de minister (n.r. Ministerul Dezvoltării). Nici nu ştim dacă nu se va cere rezilierea lor", a spus Cătană.
Cele 3 proiecte sunt de fapt 4 şi au o valoare valoare totală de 36,3 milioane euro. Acestea se referă la construirea aquapark-ului Nymphaea în locul actualului ştrand municipal, reabilitarea Pieţei Unirii şi amenajarea pasajelor supraterane pe care şoseaua de centură va traversa intersecţiile cu DN 76 şi DN 79, spre Deva, respectiv Arad.
Cu monitorizare specială...
Directorul Marcel Boloş a precizat că proiectele în discuţie nu sunt deocamdată în situaţia de a-şi pierde finanţarea, dar că Primăria va trebui să demareze lucrările cât mai repede, cu termene clare, pentru a convinge Ministerul Dezvoltării că le poate finaliza înainte de sfârşitul anului.
"Cele trei proiecte vor intra într-un regim de monitorizare specială. Vom cere un plan de lucrări începând din martie până în decembrie şi vom insista să fie respectat", a spus Boloş.
Directorul ADR Nord-Vest a mai spus că rezilierea contractelor ar însemna pierderea fondurilor pentru actuala perioadă de finanţare, ceea ce ar însemna o pierdere enormă.
Rată de absobţie 30%
Prezent la conferinţa de presă, viceprimarul Mircea Mălan a dat asigurări că municipalitatea va face toate alocările necesare în bani şi oameni pentru a termina la timp proiectele europene contractate. "Toate proiectele vor fi implementate până la sfârşitul anului", a spus Mălan.
Potrivit evidenţelor ADR Nord-Vest, rata de absorbţie la nivelul regiunii de dezvoltare este de 53,4%. Strict pe Programul Operaţional Regional, Primăria Oradea a reuşit să cheltuie până acum doar 30% din fondurile alocate, dar cu mult sub media pe regiune.
Rata scăzută de absorbţie se datorează amânării marilor proiecte, acum în monitorizare specială, pentru ultimul an de implementare. Lucrările au început mai târziu pentru că Primăria a preferat să reproiecteze lucrările decât să le implementeze cu deficienţe şi a fost nevoită să repete unele licitaţii pentru că firmele concurente nu s-au încadrat în condiţiile cerute.