Salvamontiştii bihoreni au anunţat risc de avalanşă în zona Vârfului Poieni din Stâna de Vale pentru acest weekend şi îndeamnă turiştii care ajung în zonă să fie prudenţi.

Salvamont Salvaspeo Bihor a publicat joi pe pagina de Facebook o fotografie realizată în urma unor măsurători ale riscului de avalanşă. În urma acestora s-a constatat că "în perioada minivacanţei prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie", există "risc mediu de avalanşă, gradul trei, cel puţin, pe zona versantului sudic al vârfului Poieni, la peste 1400 m altitudine".

Datele obţinute în urma măsurătorii arată o înclinaţie a pantei de 31 de grade, expoziţie spre sud, o altitudine de 1550 de metri şi un strat de zăpadă cu o grosime totală de 95 de centimetri, au arătat salvamontiștii.

Vârful Poieni, situat la o altitudine de 1627 de metri, este popular în rândul iubitorilor de turism pedestru, snowmobilism, schi de tură şi snowboarding "off piste".

Salvatorii montani recomandă prudenţă maximă în abordarea acestor obiective.

Ei atrag atenţia asupra faptului că există pericolul unei avalanşe similare şi în zona vârfurilor montane apropiate şi oferă ca exemple vârfurile Bohodei, Cârligate şi Piatra Grăitoare din zona Vârtop, tranzitate şi ele de trasee turistice montane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!