Strămutarea din Piaţa Unirii a statuii voievodului Mihai Viteazul în parcul cu acelaşi nume a început cu stângul. Comisia Zonală pentru Monumente Istorice nr. 6 a dat, joia trecută, aviz negativ propunerii municipalităţii de mutare a statuii din centrul oraşului la intersecţia străzilor Corneliu Coposu şi Lacul Roşu pe considerentul că amplasamentul din fostul parc Olosig, denumit şi Liniştii, este nepotrivit.
Poziţia Comisiei zonale a fost asumată şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, care a recomandat Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public păstrarea statuii pe actualul amplasament.
"În cei 20 de ani care au trecut de la momentul dezvelirii, statuia a căpătat o importanţă deosebită. Comisia Zonală nu recomandă noul amplasament, care este vizibil periferic faţă de cel actual. Mai mult decât atât, comisia consideră contextul în care se doreşte amplasarea statui unul nepotrivit: este în proximitatea unor blocuri de locuinţe şi unui turn de apă", a declarat şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi.
Mai mult, specialiştii spun că amplasamentul aduce deservicii statuii. "Există un argument de bun simţ pe care, cred, nu îl poate contesta nimeni. Ampasarea unui monument se face doar înt-un context care să permită locuitorilor şi turiştilor un exerciţiu de admiraţie, indiferent care este persoana pe care o evocă. Ori aici acest lucru nu se întâmplă", spune Silaghi.
Va decide Bucureştiul…
Direcţia Judeţeană pentru Cultură a transmis, vineri, atât Primăriei cât şi Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public avizul negativ pentru strămutarea statuii. Soluţia Comisiei zonale este doar una consultativă, dar cea a Direcţiei Judeţene de Cultură ar putea cântări greu. Cu toate acestea, decizia finală aparţine Comisiei Naţionale din Bucureşti. "Cutuma în domeniu este ca fiecare instituţie în parte ţine cont de recomandarea primită. Nu se prea întâmplă ca la Bucureşti, Comisia Naţională să se pronunţe altfel, dar nu este exclus", a declarat şeful Direcţiei Judeţene.
Având în vedere acest fapt, conducerea municipalităţii speră să obţină totuşi avizul Comisiei Naţionale. "Poziţia noastră este în continuare că amplasamentul din Parcul Mihai Viteazul este unul potrivit. Avizul Comisiei Zonale nu este unul final, aşteptăm decizia Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public care nu s-a pronunţat încă", a spus viceprimarul Mircea Mălan.
Verificări în teren
La şedinţa Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice de joia trecută şi-au susţinut punctele de vedere atât directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu, ca reprezentant al municipalităţii, cât doi delegaţi ai Asociaţiei Culturale Mihai Viteazul, care a finanţat construirea statuii pentru amplasamentul din Piaţa Unirii şi se opune strămutării ei.
Reprezentanţii comisiei nu s-au mulţumit să dea o soluţie din birou şi au vizitat în teren cele două amplasamente în teren pentru a se pronunţa în cunoştinţă de cauză. Comisia zonală, prezidată de arhitectul bucureştean Niels Auner, cuprinde 9 membri, arhitecţi şi specialişti în rezistenţă în construcţii, din care 8 au şi fost prezenţi la dezbateri. Orădenii care fac parte din comisie sunt arhitecţii Maria Şimon şi Emodi Tamas şi arheologul Sorin Bulzan.