21 mai, 25 mai, 29 mai şi 31 mai. În acest ritm se succed înfăţişările în procesul în care DNA Oradea i-a trimis în judecată, în 2015, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor Alexandru Kiss, pe proprietarul grupului de firme Selina, Beniamin Rus, pe oamenii de afaceri unguri Miklossy Ferenc, Miklossy Laszlo şi Bojtor Vilmos, precum şi pe afaceristul orădean Gheorghe Roatiş.

Dosar vechi, proces greoi

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Kiss este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, iar oamenii de afaceri de cumpărare de influenţă şi spălare de bani, în mai multe afaceri datând din perioada 2002-2008.

Potrivit rechizitoriului, Kiss ar fi primit mită de la patronul firmei ungare Keviep, Miklossy Ferenc, pentru ca acesteia să-i fie atribuit contractul pentru construirea haldei ecologice de deşeuri din Oradea, de la Rus pentru contracte de reabilitare a unor drumuri judeţene şi deszăpeziri, de extindere a unor reţele de apă şi canalizare, dar şi pentru a cumpăra sub preţul pieţei terenurile unor foste unităţi militare din Calea Aradului (unde s-au ridicat câteva blocuri din cartierul Luceafărul) şi din strada Universităţii, iar de la Bojtor şi Roatiş pentru contracte de aprovizionare prin Ungaria cu cărbune importat din Ucraina şi Rusia a fostului CET I din Şoseaua Borşului.

Deşi vizând fapte vechi, dar neprescrise, dosarul DNA a fost finalizat cu rechizitoriu abia în 2015, când a şi fost trimis în instanţă, dar judecarea a decurs greu, un an întreg fiind blocat doar în camera preliminară a Tribunalului Bihor, unde a fost contestat probatoriul.

Iuţit pe final

În condiţiile în care din luna iulie preşedinta completului de judecată va avansa ca judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, iar dacă până atunci nu pronunţă o sentinţă, procesul riscă să fie luat de la capăt (aşa cum s-au reluat, de pildă, cele ale preşedinţilor Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi Senatului, Călin Popescu Tăriceanu), ultima fază a procesului s-a iuţit poate surprinzător. După două înfăţişări în cursul săptămânii trecute (luni, 21 mai, şi vineri, 25 mai), lunea aceasta a avut loc încă una, iar joi, 31 mai, a fost programată următoarea.

Din acest motiv, avocaţii inculpaţilor s-au arătat extrem de iritaţi şi nemulţumiţi, făcând reproşuri judecătoarei, ba chiar insinuând că ar asculta "comenzi" oculte, cu aluzie la SRI. "Sunt curios dacă pe parcursul acestui proces au fost pliculeţe galbene care au ajuns la instanţă, şi pe care noi nu le-am văzut", a spus apărătorul lui Alexandru Kiss, Răzvan Doseanu.

Noi "chichiţe" şi cereri

De altfel, tot Doseanu a prezentat judecătoarei mai multe ale exemple de dosare de corupţie, privind fapte la fel de vechi precum cele de care sunt inculpaţi Kiss şi asociaţii săi, dar în care termenele de judecată au fost fixate la câteva luni distanţă, nu la câteva zile unul după altul. "Pot să cred că acest dosar este considerat o prioritate aparte, inclusiv de către dvs, că se pune o presiune", a spus apărătorul lui Kiss.

Un alt avocat al acestuia a cerut, de asemenea, ca instanţa să trimită Serviciului Paşapoarte o adresă prin care să obţină copii ale paşapoartelor turistice pe care le-a avut fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în perioada 2000-2004, când a primit paşaport diplomatic, argumentând că informaţiile astfel obţinute ar demonstra că politicianul nu a ieşit din ţară pentru a merge la Budapesta în datele când un alt inculpat din dosar, Bojtor Vilmos, a declarat că i-a înmânat "comisioane", adică mită, în hoteluri din capitala ţării vecine. O altă cerere, cu acelaşi scop, a vizat şi Inspectoratul Poliţiei de Frontieră.

Alţi avocaţi au cerut insistent ca instanţa să nu grăbească procesul, ci să aştepte publicarea motivării unei Decizii a CCR despre care au afirmat că poate influenţa decisiv procesul, în sensul prescrierii unora dintre fapte, repetând totodată o solicitare făcută şi anterior, ca DNA să comunice în ce anume a constat, concret, colaborarea cu SRI în instrumentarea acestui dosar, în condiţiile în care o parte din probe sunt transcrierile unor convorbiri telefonice dintre Kiss şi alte persoane inculpate în care tema discuţiilor ar fi fost trucarea unor licitaţii şi remiterea unor şpăgi.

L-a "ocrotit" DNA pe şeful CET?

O altă solicitare insistentă a avocaţilor, formulată şi la termenele anterioare, a fost ca instanţa să oblige DNA să comunice dacă fostul director al vechiului CET pe cărbune, Dragoş Gligor - despre care inculpatul Bojtor Vilmos a dezvăluit că l-a denunţat deoarece i-a pretins şi a primit şpăgi în sume egale cu Kiss şi cu fostul patron al Lotus Center, Alexandru Mudura (decedat înainte de începerea procesului) - face sau nu obiectul unui dosar deschis de procurorii anticorupţie şi în ce stadiu este acesta.

"Dacă DNA are un dosar cu aceleaşi probe şi DNA nu l-a putut face nici măcar suspect pe Dragoş Gligor, atunci e clar că inculpaţii din acest dosar au fost trataţi diferit. De ce nu se invocă celeritatea şi pe denunţul lui Bojtor Vilmos cu privire la Dragoş Gligor? Doar faptele de corupţie sunt la fel de importante. Sau e vizat domnul Kiss ca persoană? Daţi-mi voie să cred că ceva e în neregulă cu acest dosar", a spus Răzvan Doseanu.

În finalul dezbaterii, judecătoarea a încuviinţat cererea apărătorului, urmând ca la următorul termen, fixat pe miercuri, 31 mai, DNA să comunice dacă împotriva lui Dragoş a deschis un dosar penal şi în ce stadiu este acesta, respingând însă celelalte solicitări, făcute de avocaţii lui Kiss, privind adresele către Serviciul de Paşapoarte şi către Poliţia de Frontieră.

"Este imposibil, din trei în trei zile", a rispostat un alt avocat, al lui Bojtor Vilmos, care vine din Braşov, dar fără a o face pe judecătoare să se răzgândească...