Curtea de Apel Oradea a decis, marţi, să amâne pe o perioadă de supraveghere de 2 ani aplicarea unei pedepse în cazul unei avocate stagiare trimisă în judecată pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
Este vorba despre Adriana Bejan, o tânără avocată stagiară, care, pe 8 august 2019, în jurul orei 2.45, a fost oprită în trafic de poliţiştii Biroului Rutier Oradea pe strada Fagului. Fiind testată cu aparatul alcooltest, acesta a indicat o valoare de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care femeia a fost condusă la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor, unde i s-au recoltat probe biologice.
Raportul întocmit de medicii legişti a arătat că Bejan avea o alcoolemie în sânge de 1,52, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
Cercetările în caz s-au finalizat în această vară, pe 7 iulie, când tânăra avocată a fos trimisă în judecată de procurorii Parchetului Curţii de Apel Oradea, iar în urma procesului care s-a derulat la Curtea de Apel, instanţa a decis a stabilit în sarcina ei o pedeapsă de 8 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost, însă, amânată, pe o perioadă de supraveghere de 2 ani.
Pe perioada de supraveghere, avocata are o serie de măsuri de respectat: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi să permită controlul mijloacelor sale de existenţă.
Hotărârea Curţii de Apel Oradea nu e definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, atât de procurori, cât şi de avocată.
Bejan este a doua avocată din Bihor care, în acest an, se alege cu proces pentru alcool la volan şi scapă de pedeapsă. În luna iulie, tot Curtea de Apel Oradea a avizat acordul recunoaştere semnat de avocata Alexandra Sălăgian cu procurorii, prin care femeii i s-a stabilit o pedeapsă de 10 luni închisoare, a cărei aplicare a fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani. Avocatei i s-au stabilit aceleaşi măsuri de respectat ca şi în cazul colegei sale, însă, în plus, a fost obligată să presteze 35 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Municipiului Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.