Biroul de presă al DNA a anunţat, vineri, punerea sub învinuire a avocatei orădence Simona Neaga (foto), pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase.

Potrivit comunicatului, acuzaţia a fost adusă avocatei de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Oradea, după ce, pe 9 ianuarie 2014, în timpul unor audieri făcute la sediul instituţiei, aceasta ar fi adresat "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpatul Porţan Călin, avocat în cadrul Baroului Bihor", anchetat pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, pe care Neaga îl reprezenta în ziua respectivă ca apărător.

Învinuirea i-a fost adusă Simonei Neaga vineri, la sediul DNA Oradea, în prezenţa altor 7 avocaţi, Silvia Tudor, Mircea Ursuţa, Lucian Negruţiu, Mircea Tiba, Ramona Matica, Andrei Tărău şi Răzvan Doseanu, care i s-au alăturat pentru a o susţine, ultimul dintre ei convocând o conferinţă de presă imediat după ieşirea din sediul instituţiei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acuzaţie.

"Vina colegei noastre a constat în faptul că, în timp ce stătea pe holul DNA, în apropierea martorului, a fredonat "Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac", cunoscutul şlagăr Morăriţa, cântat de Mirabela Dauer. Aceasta ar fi infracţiunea prin care a încercat să determine la mărturie mincinoasă o persoană. Mă întreb ce acuzaţie i s-ar fi adus dacă ar fi fredonat "Andri Popa"...", a comentat avocatul Răzvan Doseanu.

Avocatul susţine că reprezentanţii DNA nu au explicat în ce fel ar fi putut Simona Neaga să determine mărturia mincinoasă prin fredonarea melodiei. "Nu ni s-a spus nimic. Mai mult, din lecturarea declaraţiei date de martor, acesta nici măcar nu a afirmat că ar fi fost speriat, ci doar că s-a simţit "doar un pic tensionată"".

Doseanu consideră că acuzaţia adusă colegei sale este un caz clar de "atac la libertatea de exprimare", al treilea în ultima perioadă, după cel al avocatului Ioan Sava, inculpat pentru şantaj după ce ar fi postat pe un site local mesaje de ameninţare şi intimidare la adresa judecătoarei Crina Muntean, şefa Secţiei Penale de la Tribunalul Bihor, şi a copiilor ei.

"În acest caz, unui ziarist i-au fost interceptate convorbirile şi alte comunicari pe care le-a făcut, i s-au divulgat sursele şi nu e clar dacă avea vreo calitate la acel moment sau chiar în prezent", a declarat avocatul Doseanu, referindu-se la redactorul şef al publicaţiei on-line pe care apăruseră mesajele ameninţătoare.

Doseanu a dezvăluit că al treilea caz îl priveşte chiar pe el. Procuroarea Mihaela Bulzan de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor l-a reclamat pentru sfidarea organelor judiciare, după ce, în timpul pledoariei în sala de judecată, a criticat lipsa de egalitate de tratament într-o anchetă penală.

"Într-un dosar cu doi inculpaţi, doar clientul meu a fost propus spre arestare, pentru că cealaltă persoană, printre altele, făcuse un denunţ. Am afirmat că, din punctul meu de vedere, cealaltă persoană a fost favorizată", a explicat Doseanu, arătând că, în mod normal, inculpaţii care colaborează cu autorităţile judiciare pot beneficia de tratament preferenţial doar la pronunţarea sentinţei, prin înjumătăţirea limitelor de pedeapsă, nu şi în timpul anchetei.

Avocatul a mai declarat că cele trei cazuri vor fi aduse în atenţia Baroului Bihor, cât şi Uniunii Naţională a Barourilor, cu solicitarea ca cele două organisme profesionale să-şi exprime un punct de vedere. "Eu nu cred că este normal ca, exprimându-ţi o opinie nefavorabilă, exprimând o judecată de valoare, trebuie să ţi se facă un dosar penal. Nu dorim decât să se aplice legea şi să ne facem munca de avocaţi!", a mai spus avocatul Doseanu.