La Judecătoria Oradea s-a desfăşurat, marţi, un nou termen de judecată al procesului intentat interlopului Iuliu Kiss pentru ucidere din culpă respectiv vătămare corporală gravă din culpă, în urma accidentului pe care l-a provocat în urmă cu două luni, la intersecţia străzilor Meşteşugarilor cu Barcăului, soldat cu moartea unei tinere şi rănirea gravă a altor două.

În timpul dezbaterilor, la care au participat atât părinţii interlopului cât şi cei ai tinerelor accidentate de către acesta, s-au pus în discuţie mai multe cereri făcute de avocatul lui Kiss, Ionel Manole. Apărătorul a solicitat audierea unor martori, efectuarea unei expertize care să stabilească alcoolemia lui Kiss în momentul producerii accidentului rutier, dar şi a unui raport de expertiză privind mecanismul şi dinamica producerii accidentului.

Toate cele trei solicitări au fost admise de magistratul care soluţionează cauza, în ciuda declaraţiilor dezaprobatoare ale reprezentantului Parchetului şi a avocaţilor părţilor civile, care consideră solicitările irelevante şi doar menite să prelungească inutil cauza. "Inculpatul a recunoscut că a băut, că a condus cu viteză şi că nu a respectat indicatorul (n.r. cedează trecerea). Nu înţeleg ce ar mai putea aduce expertizele în plus", a întrebat avocatul Mircea Ursuţa.

Judecătorul a considerat, însă, că cererile sunt "pertinente şi relevante pentru soluţionarea cauzei". "Expertiza va stabili viteza de deplasare a ambelor autovehicule, în momentul impactului, dar şi premergător accidentului, respectiv dacă ar fi existat posibilitatea evitării accidentului. Totodată, vom solicita expertului să stabilească dacă indicatorul "Cedează trecerea" era vizibil şi de la ce distanţă respectiv dacă vizibilitatea acestuia a fost obstrucţionată de vegetaţi", a arătat judecătorul în solicitarea care va fi înaintată Laboratorului interjudeţean de expertize Timişoara.

O altă expertiză va trebui să stabilească numărul de zile de îngrijiri medicale pentru cele două tinere rănite grav în accidentul rutier provocat de Paprika. "Vom solicita Serviciului Judeţean de Medicină legală Bihor ca în baza rapoartelor de constatare medico-legale şi a actelor medcilae ulterioare să stabilească zilele de îngrijiri medicale de care au nevoie victimele", a arătat magistratul.

Singura solicitare rămasă nerezolvată în timpul dezbaterilor este cea privind eliberarea provizorie a interlopului, aflat de 3 luni în stare de arest preventiv. "Există cazuri mult mai grave, pentru care instanţa a dispus cercetarea în libertate. Este cazul celor doi sportivi acuzaţi de tentativă de omor (n.r. Daniel Brata şi Valentin Radu) sau a unuzi bărbat care şi-a înţepat soţia cu cuţitul. Toţi au fost puşi în libertate. Aici avem o persoană care este acuzat de fapte comise din culpă. Consider că lăsarea clientului meu în libertate nu ar constitui un pericol", a argumentat cererea avocatul lui Kiss.

Magistratul a amânat, însă, să se pronunţe asupra cererii, urmând ca soluţia să fie făcută publică cel târziu în cursul zilei de miercuri.

Iuliu Kiss a fost arestat, după ce, pe 11 iunie, a provocat un accident mortal la intersecţia dintre străzile Meşteşugarilor şi Barcăului. Aflat la volanul unui Mercedes de lux, Paprika nu a acordat prioritate unui Tico, în care se aflau trei tinere, şi a intrat din plin cu bolidul în cea de-a doua maşină.

O tânără în vârstă de 24 de ani, Adriana Jurcan, a murit pe loc, sora ei geamănă, Anca, a fost în comă, iar verişoara lor, Mihaela, a fost transportată la Cluj pentru operaţie. Între timp, victimele accidentului au fost externate, dar starea lor de sănătate este în continuare şubredă.