Avocatul Gerenyi Istvan, acuzat de trafic de influenţă după ce, în 2012, ar fi pretins 40.000 euro şpagă în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea, a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea.

Potrivit anchetei efectuate de procurori cu sprijinul ofiţerilor DGA Bihor, Gerenyi Istvan a pretins banii de la trei clienţi ai săi, Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, contrabandişti de ţigări „ancoraţi” tot pentru şpagă. Ei fuseseră denunţaţi de un poliţist de frontieră căruia i-au dat 14.000 euro ca să-i lase să aducă în ţară cantităţi de ţigări de contrabandă din Ucraina, să le dea informaţii legate de poziţia dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte şi a patrulelor de pe frontiera de stat.

Ca să scape din arest, Gerenyi le-a pretins în total 40.000 euro, pe 12 iulie 2012, chiar în faţa sediului DNA - Biroul Teritorial Satu Mare, iar în schimbul banilor avocatul le-a promis că va discuta cu magistraţii de la Tribunalul Satu Mare şi Curtea de Apel Oradea, care urmează să le soluţioneze cererile de eliberare şi procesul de corupţie, pentru a le dispune soluţii favorabile. Jumătate din bani urmau să-i predea în perioada imediat următoare, iar restul de 20.000 euro când procesele ar fi ajuns la final.

Contrabandiştii s-au ţinut de cuvânt. În baza înţelegerii, în perioada imediat următoare, aceştia i-au trimis avocatului, prin intermediul soţiilor, 19.000 euro. Coincidenţă sau nu, dacă iniţial Tribunalul Satu Mare i-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, ulterior, la Curtea de Apel Oradea, un complet, format din judecătorii Laura Soane şi Traian Munteanu, a dispus schimbarea sentinţei, dispunând condamnarea traficanţilor de ţigări la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Ulterior, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa dată de instanţa orădeană şi a dispus rejudecarea cauzei. La noul proces, dosarul a ajuns la un alt complet de judecată, care, pe 25 martie 2015, a decis să-i trimită în spatele gratiilor pentru 6 ani. La scurt timp după condamnarea definitivă a celor trei contrabandişti, aceştia şi-au denunţat avocatul.

Procurorii DNA Oradea şi poliţiştii DGA Bihor nu au reuşit să găsească dovezi care să confirme că banii pretinşi de Gerenyi au ajuns la vreunul din judecătorii din completul care i-a eliberat clienţii, scăpându-i de închisoarea cu executare.

Ca atare, ancheta s-a rezumat, în final, doar la avocat, care pe 7 septembrie a fost reţinut, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură care va rămâne în vigoare cel puţin până pe 29 septembrie, când legalitatea şi necesitatea măsurii vor fi luate în discuţie de judecătorul de drepturi şi libertăţi al Curţii de Apel Oradea.