Apar informaţii noi în cazul doctoriţei Nadia Filip, care a ajuns în atenţia procurorilor după ce cadavrul bebeluşului pe care l-a născut în secret în urmă cu 4 ani a fost descoperit îngropat în curtea unei case din comuna bihoreană Auşeu.

Într-un comunicat transmis BIHOREANULUI, avocatul femeii dezvăluie că procurorii au început urmărirea penală împotriva ei pentru o formă agravată a infracţiunii de omor, deşi şefii Parchetului Bihor au declarat presei că nu au suspect în cauză, minţind cu bună ştiinţă opinia publică.

Culpă morală sau penală?

Potrivit comunicatului transmis, joi seara, de avocatul Mircea Ursuţa, "contrar afirmaţiilor Ministerului Public, în cauză s-a dispus, de o perioadă de timp însemnată, începerea urmăririi penale "in personam" pentru săvârşirea unei forme agravate a infracţiunii de omor".

Avocatul spune că nu poate oferi detalii ale cazului, "respectând caracterul nepublic al urmăririi penale", iar apărările le va formula "strict în cadrul dosarului de urmărire penală", dar este cert că acestea vor viza obţinerea unei "soluţii legale de clasare", întrucât, în opinia sa, femeia nu poate fi acuzată de comiterea vreunei infracţiuni, având eventual o culpă morală, care, însă, "excede cadrului procesului penal".

Mircea Ursuţa a mai ţinut să condamne prin comunicat faptul că "în presă au apărut informaţii care încalcă caracterul nepublic al urmăririi penale şi care, din punctul nostru de vedere, nu pot proveni decât din actele de urmărire penală existente la dosar", cu precizarea că criticile sale "vizează strict activitatea organelor de urmărire penală care trebuie să garanteze confidenţialitatea procedurilor declarate de lege nepublice şi nicidecum activitatea ziariştilor". 

"Îmi exprim încrederea că, pe viitor, organele de urmărire penală vor respecta atât dispoziţiile articolului 4 din Codul de procedură penală care garantează oricărei persoane acuzate dreptul la respectarea prezumţiei de nevinovăţie, cât şi dispoziţiile articolului 285 Cod procedură penală care prevăd obiectul urmăririi penale, respectiv administrarea de probe, din care să rezulte dacă se impune trimiterea în judecată sau, cum apreciem că este cazul în speţă, o soluţie legală de clasare a dosarului", se mai arată în document. 

Dispărut... îngropat

După cum se ştie deja, Nadia Filip, o tânără doctoriţă de la Spitalul Judeţean din Oradea, se află în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor după ce cadavrul copilului pe care femeia l-a născut acum 4 ani, fără ştirea apropiaţilor, a fost descoperit, lunea trecută, îngropat în curtea unei case din comuna bihoreană Auşeu.

Solicitaţi în mai multe rânduri să ofere informaţii despre stadiul anchetei, în condiţiile în care femeia este medic rezident la Secţia de Chirurgie a Spitalului clinic judeţean din Oradea, şefii Parchetului, prim-procurorul Gheorghe Vidican şi adjuncta Maria Cotrău au refuzat, afirmând că nu pot oferi detalii despre caz, fiindcă nu ar exista un suspect oficial, deşi, conform spuselor avocatului Ursuţa, împotriva doctoriţei a fost începută urmărirea penală încă din prima fază a anchetei. 

BIHOREANUL a descoperit în urma propriilor investigaţii că Nadia Filip, fostă Lupo, proaspăt căsătorită, a născut la finele anului 2015, la Maternitatea Oradea, un copil care a fost luat în evidenţe şi pe numele căruia a fost eliberat un certificat de naştere. Ulterior, însă, nou născutul a dispărut cu totul din viaţa doctoriţei, fără ca aparent nimeni să observe acest lucru, până în urmă cu două săptămâni, când cu ocazia formalităţilor legate de căsătorie  şi de schimbarea numelui, femeii i s-a solicitat la Serviciul de Evidenţă al Populaţiei o copie a certificatului de naştere pentru copil, dar ea a negat că ar fi fost mămică.

Verificările ulterioare au dus la descoperirea macabră a morţii copilului, în circumstanţe încă nelămurite, osemintele acestuia fiind ridicate din curtea unei case nelocuite de mai bine de un deceniu, aparţinând părinţilor femeii, din comuna Auşeu.