Senatorul PSD Florian Bodog a fost interceptat de procurorii DNA timp de 3 luni, în 2015, pe când era decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea. Ex-ministrul Sănătăţii a fost bănuit că urma să primească o şpagă de 12.000 euro, ca să-i determine pe profesorii facultăţii să promoveze la examene trei studenţi israelieni. Ancheta procurorilor DNA Oradea a fost clasată abia luna trecută, adică după 4 ani, pe considerentul că faptele cercetate nu există.

Dezvăluirea a fost făcută, vineri, pe site-ul avocatului orădean Răzvan Doseanu, într-un nou episod al serialului Binshleaks. "Concluzia este că au interceptat mai multe persoane luni de zile ca să ajungă la concluzia că s-au sesizat pe niște invenții. Sau poate au sperat că în lunile de zile de interceptare vor găsi ceva compromițător? Man / Surducan / Muntean… o nouă gherlă ? Sau posibile infracțiuni comise cu intenție? Aşteptăm un punct de vedere public din partea procurorilor Man Ciprian, Muntean Adrian şi a miliţianului Surducan Traian", scrie avocatul, care publică şi ordonanţa de clasare dispusă în caz sub semnătura procurorului Ciprian Man.

Şpagă pentru examene

Potrivit documentului, investigaţiile au fost declanşate în data de 25 aprilie 2015, printr-o sesizare din oficiu a procurorului Adrian Muntean şi a comisarului şef Traian Surducan, pe baza unor informaţii care arătau că, în ziua următoare, Bodog urma să primească şpagă 12.000 de euro!

"Din actul de sesizare a rezultat faptul că, în data de 26 aprilie 2015, numitul Bodog Florian Dorel, în calitate de decan al Facultăţii de Medicină, urma să primească, prin intermediul numitului Pereş Dănuţ Valentin, suma de 12.000 euro de la trei studenţi israelieni neidentificaţi de la Facultatea de Medicină, în scopul de a-şi exercita influenţa asupra cadrelor universitare din subordine, pentru ca acestea să acorde note de promovare cumpărătorilor de influenţă, la materiile la care aceştia sunt restanţieri", scrie în documentul publicat pe site-ul doseanu.ro.

Acuzaţiile din sesizarea din oficiu erau: cumpărare de influenţă în cazul a trei studenţi israelieni neidentificaţi, trafic de influenţă săvârşit de Bodog, respectiv complicitate la trafic de influenţă săvârşit de omul de afaceri Dan Pereş, personaj cunoscut ca un apropiat al lui Bodog. În aceeaşi zi de 25 aprilie, DNA Oradea a început urmărirea penală in rem pentru aceste infracţiuni.

Conform ordonanţei, cei trei studenţi nu au putut fi identificaţi, dar cercul a fost restrâns la cinci studenţi israelieni care, la acea vreme, erau în ultimul an de studiu la Medicină. "Toţi aceşti cinci studenţi, printre care s-ar fi putut afla şi cei trei cumpărători de influenţă, au fost înregistraţi la Facultatea de Medicină Oradea prin transfer de la alte facultăţi de profil, fie din ţară, fie din Italia", se mai arată în document. 

În plus, pentru că "suma oferită era foarte mare", anchetatorii au investigat şi posibilitatea "ca foloasele necuvenite să aibă legătura şi cu promovarea examenului de licenţă în sesiunea din vara anului 2015".

Interceptaţi în vacanţă

Procurorul Adrian Muntean a solicitat autorizaţii pentru supravegherea tehnică a suspecţilor, între care se numărau şi senatorul Florian Bodog şi Dănuţ Pereş, abia pe 25 iulie, adică la 3 luni după data la care Bodog ar fi trebuit să încaseze mita şi în plină vacanţă universitară!

Măsura, care presupunea „interceptarea comunicaţiilor ori a oricăror tip de comunicare la distanţă şi de supraveghere video, audio sau prin supraveghere”, a fost prelungită vreme de 3 luni, până pe 17 octombrie, în acelaşi an. Apoi, după cum reiese din ordonanţă, Muntean a abandonat cercetările, dar nu a închis dosarul, ci l-a pus „la păstrare”, vreme de 3 ani!

Pe 6 august 2018, când, înlăturat de la şefia instituţiei, Muntean a decis să plece din DNA, cazul a fost predat procurorului Ciprian Man, la care a mai stat încă 6 luni. Pe 21 ianuarie 2019, Man a dispus clasarea, pe motiv că faptele cercetate nu există.

Man arată în ordonanţă că discuţiile interceptate au fost neconcludente, motiv pentru care, în lipsa altor indicii "care să confirme comiterea faptelor de corupţie pentru care a fost începută urmărirea penală in rem în prezenta cauză", "urmează a se dispune clasarea". Decizie pe care a luat-o chiar înainte să fie revocat el însuşi din DNA Oradea, ca efect al unui precedent episod Binshleaks...