Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, miercuri, chiar la primul termen, în cazul avocatului Horia Chivari, trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă.

După cum se ştie deja, avocatului i se impută că, în iulie 2011, a pretins şi primit de la părinţii unui client, denunţători în cauză, suma de 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă.

Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa instanţei, pentru a beneficia astfel de reducerea limitelor de pedeapsă care se pot dispune pentru acuzaţiile care i se aduc motiv pentru care, miercuri după-amiaza, cazul a şi fost soluţionat.

Judecătoarea Denisa Vidican, cea care a analizat cazul, a dispus condamnarea avocatului la 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani şi obligarea acestuia la restituirea şpăgii cerute, de 7000 euro.

Sentinţa nu este, însă, definitivă deoarece poate fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul orădean Horia Chivari a fost trimis în judecată pe 11 aprilie de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală, în finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii clientului său.

Chivari a fost reţinut pe 27 martie, pentru 24 de ore şi escortat în Bucureşti, unde a fost prezentat la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, solicitare care a fost respinsă de instanţă şi înlocuită cu o altă măsură mai puţin restrictivă, cea de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Iniţial, avocatul a declarat că banii i-a împărţit cu judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţie care, însă, nu s-a confirmat, procurorii dispunând neînceperea urmăririi penale împotriva magistratului.

Citiţi amănunte despre acest caz în articolul "Liber şi nu prea: Scăpat deocamdată de arest, avocatul Chivari spune că trebuia să-l şpăguiască pe judecătorul Galea"