Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, recursul formulat de procurorii DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Oradea care a dispus cercetarea în stare de libertate a avocatului Horia Chivari, anchetat sub acuza de trafic de influenţă.

În urma dezbaterilor, judecătorii au admis recursul procurorilor, însă au înlocuit măsura propusă de anchetatori, care au cerut arestarea avocatului, cu o alta, mai puţin restrictivă, şi anume interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 30 de zile. Decizia este definitivă.

Avocatul Horia Chivari a fost reţinut de procurorii DNA Oradea pe 13 decembrie, pentru a doua oară în decurs de un an. El este acuzat de trafic de influenţă după ce ar fi cerut 24.000 de euro ca să "rezolve" cu judecătorii Curţii de Apel Oradea eliberarea unui interlop sătmărean, Doru Tukacs. Deşi Tribunalul Satu Mare îl condamnase la 7 ani de închisoare cu executare, la Oradea, Tukacs a fost achitat şi a scăpat cu o simplă amendă administrativă.

Pe 11 aprilie, avocatul orădean Horia Chivari a mai fost trimis în judecată, tot pentru trafic de influenţă, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală, în finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii clientului său.

În respectivul dosar, avocatului i se impută că, în iulie 2011, a pretins şi primit 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă. Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa Curţii de Apel Oradea şi condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Sentinţa nu este, însă, definitivă deoarece a fost atacată, prin recurs, care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.