Procurorii ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Structura centrală - Secţia 1 de Combatere a Corupţiei, l-au ridicat miercuri pe avocatul orădean Horia Ioan Chivari.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, avocatul a fost "săltat" de dimineaţă, chiar din faţa casei sale, când se pregătea să plece la cabinet, şi într-o primă fază a fost transportat la sediul DNA Oradea.

Chivari a fost audiat timp de câteva ore, într-un dosar în care e acuzat că a pretins de la un client o sumă de bani pentru a-i obţine o soluţie favorabilă într-un caz penal judecat la Tribunalul Bihor. 

Potrivit unui comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al DNA, avocatului i se impută că, în cursul lunii iulie 2011, a pretins şi primit 7.000 euro de la o persoană, denunţător în cauză, lăsând să se creadă că îşi va exercita influenţa asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, astfel încât fiul denunţătorului să obţină o pedeapsă cu suspendare într-un dosar penal în care fusese trimis în judecată.

Sursele BIHOREANULUI spun că judecătorul la care avocatul a promis că va interveni este Ovidiu Galea.

"Iniţial, fiul denunţătorului a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare cu suspendarea executării, însă ulterior, după rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă, la solicitarea procurorilor, aceeaşi persoană a fost condamnată la o pedeapsă cu executare în regim de detenţie", se specifică în comunicat.

Miercuri, avocatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi transportat spre capitală, unde în cursul zilei de joi va fi prezentat în faţa Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Horia Ioan Chivari este avocat în Baroul Bihor din 1987.