Curtea de Apel Oradea a analizat, marţi, propunerea de arestare formulată de procurorii DNA Oradea pe numele avocatului Ioan Sava, acuzat că ar fi şantajat-o şi intimidat-o pe judecătoarea Crina Muntean, de la Tribunalul Bihor.

Dezbaterile, care s-au desfăşurat în Cameră de Consiliu, deci fără public, s-au întins pe aproximativ trei ore, timp în care apărătorii săi, avocaţii Kolozsi Arpad şi Răzvan Doseanu, au cerut instanţei respingerea propunerii, ca neîntemeiată.

"Noi sperăm să se respingă propunerea de arestare preventivă. Din punctul meu de vedere, nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. Ca să poţi să reţii şantajul, ar trebui să se profereze o ameninţare cu o consecinţă clară şi o solicitare clară pentru persoana în cauză", a explicat la finalul şedinţei de judecată, înainte de pronunţarea soluţiei, avocatul Răzvan Doseanu.

Ameninţată cu pedeapsa divină

Potrivit avocatului, acuza adusă lui Sava se referă la un comentariu postat pe internet în care se face apel la... divinitate. "În sensul că dacă ai greşit în viaţă, Dumnezeu urmează să te pedepsească, sigur, conform unor citate din Biblie. Vorbim practic de o justiţie divină sau de o pedeapsă divină, care este esenţa acelui comentariu. Ameninţarea cu pedeapsa divină încă nu este reglementată de legea penală ca infracţiune, din punctul meu de vedere, dar este o părere personală", a declarat Doseanu.

În opinia avocatului, procurorii au reuşit să stabilească doar faptul că acel mesaj a fost postat din locuinţa lui Ioan Sava. "Până la acest moment nu s-a stabilit dacă acel comentariu a fost postat de către avocatul Sava sau de către o altă persoană din familia dumnealui sau de persoane care l-au vizitat la locuinţa dumnealui", susţine Doseanu, care crede că dosarul întocmit pe numele clientului său reprezintă un precedent periculos.

"Cred că până la urmă se pune în balanţă libertatea de exprimare a oricărei persoane. Sigur, la un moment dat poate să deranjeze. Dar s-ar putea ca, având în vedere această situaţie, şi mass-media să ezite să mai promoveze anumite aspecte, dosare, să evite orice fel de comentariu, favorabil sau nu la adresa vreunei persoane. Faptul că unul sau altul este deranjat de punctul de vedere exprimat într-o situaţie nu cred că întruneşte elementele infracţiunii de şantaj".

Şantaj!

Scos din sala de judecată în cătuşe, avocatul Ioan Sava a declarat că este victima unui şantaj. "Mă şantajează procurorul Man pentru un dosar în care eu l-am denunţat penal şi care n-a fost cercetat un an de zile de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Este şantaj", a declarat Sava, cu trimitere la procurorul şef al DNA Oradea, Ciprian Man, cel care a susţinut acum propunerea de arestare formulată de instituţie împotriva lui şi pe care îl consideră artizanul din umbră al dosarului de trafic de influenţă, întocmit pe numele său în 2012 şi judecat de Curtea de Apel Cluj.

Sava a refuzat să solicite o altă măsură preventivă în cazul său. "Să mă cerceteze în stare de libertate, iar dacă sunt vinovat, să mă aresteze", a spus avocatul.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI, dacă, în opinia sa, acuzaţiile care i se aduc reprezintă un atac la libertatea de exprimare, avocatul Ioan Sava a replicat că prin inculparea sa această libertate conferită de Constituţie "a fost afectată".

"Dar nu am scris eu. Nu sunt eu autorul. Aici e problema, nu sunt eu autorul. Nu au reuşit să identifice autorul, doar locaţia. Nu sunt autorul şi mă duc la testul poligraf, unde vrea", a mai afirmat Sava.

Liber şi nu prea

După o pauză de o oră, dispusă pentru deliberări, instanţa a decis să respingă propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele lui Sava. Totodată, însă, judecătorul a reţinut că, în caz, procurorii au "probe şi indicii temeinice că a săvârşit o fapta pentru care s-a solicitat arestarea", motiv pentru care a luat faţă de acesta măsura obligării de a nu părăsi ţara. "S-au impus în sarcina inculpatului obligaţiile de a nu se apropia de partea vătămată şi membrii familiei acesteia şi de a nu lua legătura cu doi martori", se arată în comunicatul de presă al Curţii de Apel Oradea.

Încheierea Curţii de Apel Oradea nu este, însă, definitivă, putând fi atacată, prin recurs, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Ioan Sava a fost reţinut, luni, de procurorii DNA, care îi impută faptul că, în perioada octombrie - noiembrie 2013, ar fi exercitat "acte de constrângere asupra unei judecătoare, proferând ameninţări la adresa acesteia şi a copiilor săi minori", prin mesaje postate pe forumul unui site coordonat de fostul jurnalist Nicolae Pop.

Citiţi detalii despre acuzaţiile aduse avocatului Ioan Sava în articolul: Avocatul Ioan Sava a fost reţinut din nou, pentru că ar fi şantajat o judecătoare!