Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a interzis avocatului orădean Ioan Sava anchetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă "să desfăşoare profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta".

BIHOREANUL a aflat că dispoziţia a fost dată pe 16 martie, în cadrul şedinţei de judecată în care magistraţii au fost chemaţi să se pronunţe asupra cererii procurorilor de arestare a lui Sava, dat au decis ca avocatului orădean să i se interzică doar să părăsească ţara pentru următoarele 30 de zile.

Totodată, judecătorii instanţei supreme i-au mai pus în vedere lui Sava să nu se apropie de denunţătorul său, Ioan Morar Romocsa, ori de martori audiaţi de procurorii DNA Oradea în cadrul anchetei.

După cum se ştie, avocatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă şi e acuzat că a pretins 7.000 de euro de la un client, promiţându-i în schimb că-i va obţine o condamnare cu suspendarea executării, la Curtea de Apel Oradea.

Denunţătorul, Ioan Morar Romocsa, fusese condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani şi 3 luni de închisoare cu executare, într-un dosar în care era acuzat de furt calificat. După ce i-a plătit cei 7.000 de euro avocatului, soluţia a fost schimbată în favoarea inculpatului la Curtea de Apel, unde Romocsa a obţinut o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere.

Pe 29 februarie, avocatul Ioan Sava a fost ridicat la cererea DNA, cu mandat de aducere chiar dintr-o sală a Tribunalului Bihor, şi reţinut pentru 24 de ore. O zi mai târziu, Curtea de Apel a dispus cercetarea avocatului în libertate, respingând cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA pe numele acestuia pe motiv că anchetatorii au probe pentru a susţine acuzaţiile aduse avocatului Ioan Sava iar fapta imputată acestuia, de trafic de influenţă, nu există.

Recursul procurorilor DNA Oradea împotriva deciziei luate de Curtea de Apel Oradea a fost judecat pe 16 martie de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care l-au admis doar în parte.