Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat în dosarul avocatului orădean Mircea Tiba, trimis în judecată anul trecut pentru trafic de influenţă de pocurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara, şi au decis condamnarea acestuia la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere, pe o perioadă de încercare de 6 ani.

Renu, 4 ani de puşcărie cu executare

Potrivit sentinţei, pe perioada suspendării, Tiba va fi obligat să se prezinte la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare a infractorilor din Tribunalul Bihor de câte ori va fi chemat, să anunţe în prealabil orice schimbare de reşedinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea din deplasări, dar şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă.

Pe perioada încercării, judecătorii au decis şi suspendarea pedepselor accesorii, privind interzicerea unor drepturi.

Viorel Renu arestat 1.jpgTotodată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie i-au condamnat şi pe complicii avocatului, pe comisarul şef Viorel Renu (foto) din cadrul Poliţiei Timişoara, pe orădeanul Adrian Stan, respectiv pe Petre Micu, un afacerist timişorean, dar şi pe clientul avocatului, Iacob Stein.

Astfel, Petre Micu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, Renu la 4 ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi pentru 2 ani pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă şi favorizarea infractorului, iar  Adrian Stan, la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de 4 ani, pentru complicitate la trafic de influenţă.

În cazul lui Stan, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 300 de euro, primiţi pentru intermedierea traficului de influenţă.

În acelaşi dosar, judecătorii au dispus condamnarea lui Iacob Stein, clientul avocatului, la 4 ani de închisoare cu executare şi 2 ani interzicerea drepturilor, pentru cumpărare de influenţă.

Client cu probleme

Cei cinci au fost trimişi în judecată în 3 februarie 2009 de procurorii anticorupţie. Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie-august 2008, Mircea Tiba, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor, l-a lăsat să creadă pe Iacob Schein că ar putea să îşi exercite influenţa pe lângă magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a-i fi soluţionată favorabilă cererea de strămutare a unui dosar aflat pe rolul Tribunalului Timiş.

În acel dosar, Schein era judecat, în stare de arest preventiv, pentru trafic de persoane, trafic de minori şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. În acest scop, avocatul Tiba i-ar fi cerut lui Schein suma de 7.000 de euro, din care 2.000 de euro pentru sine şi 5.000 de euro pentru persoana ce urma să intervină pe lângă magistraţi, primind efectiv 1.900 de euro.

Ajutor de la Oradea

În acest context, Viorel Renu şi Ovidiu Adrian Stan l-au sprijinit pe Schein în demersurile sale de a obţine strămutarea cauzei în mod fraudulos şi au intermediat înţelegerea dintre Tiba şi Schein. Pentru acest "serviciu", Stan a primit de la Tiba suma de 400 de euro, din banii pretinşi de la Schein.

În aceeaşi perioadă, Viorel Renu l-a ajutat pe Schein în demersurile sale de strămutare a dosarului de la Tribunalul Timiş, în condiţiile în care nu existau motive temeinice pentru o astfel de solicitare, potrivit procurorilor.

Pe de altă parte, anchetatorii au stabilit că, în 10 august 2008, Petre Micu i-ar fi pretins, la rîndul său, lui Iacob Schein suma de 40.000 de euro, cu scopul de a o remite unui procuror despre care a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă pe lângă anumiţi magistraţi ce l-ar pune în libertate pe Schein în dosarul în care acesta era judecat de Tribunalul Timiş.

Procesul lui Tiba continuă la Barou

În 13 decembrie 2008, Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă a lui Viorel Renu şi Mircea Tiba, pe o durată de 29 de zile, măsură care a fost revocată ulterior, pe parcursul procesului.

Tiba riscă acum excluderea din Baroul de avocaţi, pentru condamnarea penală suferită, care este în directă legătură cu exercitarea profesiei.

Interpelată pe marginea sentinţei dispuse în cazul avocatului, avocata Corina Domocoş, decana Baroului de avocaţi Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că sancţiunile vor fi dispuse de către Consiliul de conducere al Baroului, care se va întruni în zilele următoare pentru a analiza cazul.

"Consiliul Baroului va lua o hotărâre în cel mai scurt timp cu privire la măsurile care se impun în cazul avocatului", a declarat Domocoş.