Condamnat la închisoare cu suspendare pentru o şpagă pretinsă în numele unui judecător de la Tribunalul Bihor, avocatul orădean Horia Chivari va apărea din nou în faţa instanţei.

În urma unei anchete desfăşurate cu sprijinul ofiţerilor DGA Bihor, procurorii DNA Oradea au dispus trimitrea în judecată a avocatului pentru o nouă şpagă pe care, de astă dată, ar fi pretins-o în numele judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, de la un interlop sătmărean, Dorel Tukacs, judecat la rândul lui pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iunie - august 2011, avocatul a pretins de la concubina lui Tukacs 20.000 euro şi a primit suma de 24.000 euro, susţinând că banii vor fi remişi judecătorilor implicaţi în soluţionarea dosarului în care interlopul era arestat şi condamnat deja în primă instanţă de Judecătoria Satu Mare la 7 ani de închisoare cu executare pentru şantaj (trei fapte) şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

"În schimbul sumei, Chivari a promis că-i va determina pe judecători să pronunţe hotărâri favorabile, în sensul punerii în libertate a inculpatului Tukacs Dorel Vasile. Persoana denunţătoare a fost determinată să remită banii în scopul sus menţionat, de către inculpatul Tukacs Dorel Vasile", se arată în comunicatul DNA.

Ulterior, judecătorii Curţii de Apel Oradea l-au achitat pe Tukacs şi i-au dictat o simplă amendă administrativă.

Noul dosar al avocatului orădean a fost făcut public la sfârşitul anului trecut când, pe 13 decembrie, procurorii DNA l-au reţinut şi au propus instanţei arestarea lui pentru trafic de influenţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dispunând anchetarea lui sub control judiciar.

Procesul avocatului orădean se va desfăşura la Curtea de Apel Cluj Napoca.

Horia Chivari a mai fost trimis în judecată în primăvara anului trecut, tot pentru trafic de influenţă, de către DNA - Structura Centrală, în finalul unei anchete demarate în baza unui autodenunţ formulat de părinţii clientului său.

În respectivul dosar, avocatului i se impută că, în iulie 2011, a pretins şi primit 7.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui judecător de la Tribunalul Bihor, judecător care, în schimbul banilor, ar fi urmat să pronunţe o pedeapsă cu suspendare faţă de fiul acestora.

Iniţial, fiul denunţătorilor a şi fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare, însă ulterior, după rejudecarea cauzei, a primit o condamnare cu executare de la aceeaşi instanţă. Chivari şi-a recunoscut vinovăţia în faţa Curţii de Apel Oradea şi a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani.