Familia Patriciei Aktaa, fetiţa de doar 5 ani care s-a stins în mai 2010 la spital după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella, şi avocatul Răzvan Doseanu au susţinut, miercuri, o conferinţă de presă pentru a detalia nemulţumirile legate de decizia Judecătoriei Oradea de a respinge acuzaţiile de malpraxis la adresa doctoriţei Georgeta Călinescu de la Spitalul de Boli Infecţioase Oradea.

Concret, doctoriţei i se reproşează că nu a luat măsuri împotriva bolii care o mistuia pe Patricia nici când aceasta avea 42 de grade febră şi că a dispus tardiv transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal, când fetiţa nu a mai putut fi salvată. Procurorii au deschis imediat o anchetă, însă dosarul a fost plimbat între parchete şi în final clasat, soluţie care a fost „întoarsă” însă, anul trecut, la Judecătoria Oradea, instanța dispunând inculparea doctoriţei Georgeta Călinescu pentru ucidere din culpă şi începerea procesului împotriva ei.

"Există probe"

Vinerea trecută, instanţa a decis achitarea doctoriţei, pe considerentul că fapta nu există, soluţie care i-a nemulţumit pe părinţii fetiţei şi a fost catalogată „scandaloasă” de avocatul acestora, Răzvan Doseanu.

„Justiţia se face în sala de judecată. Noi am atacat deja soluţia Judecătoriei Oradea, dar consider că era necesar să se facă o informare despre ce se întâmplat, despre caz în sine”, a spus în conferinţa de presă avocatul.

Doseanu susţine că probele din dosar arată faptul că doctoriţa nu a acordat atenţia necesară copilului, aflat în stare gravă. „Inculpata a plecat să facă un vaccin antirabic, luând cu ea şi singura asistentă de pe secţie, şi a revenit doar la insistenţele bunicii. Apoi a plecat din nou, a avut o convorbire telefonică. În acest timp, copilul zăcea cu o febră de 42 grade Celsius. Nu s-a intervenit, nu s-a făcut o minimă monitorizare, nu i-a luat pulsul măcar. A transferat-o pe secţia ATI când toate organele îi cedaseră, când nu a mai avut nicio şansă. Dacă o făcea din timp, poate că Patricia trăia”, a sexplicat avocatul, arătând că acuzaţiile la adresa doctoriţei sunt susţinute cu probe, declaraţii ale unor specialişti şi documente.

„Au fost atâtea probe administrate în acest dosar pentru a dovedi indiferenţa, lipsa de profesionalism a inculpatei, încât să spui acum că fapta medicului nu există e ca şi cum ar fi natural ca o fetiţă de 5 ani să moară. Opinia mea e că soluţia dată de Judecătoria Oradea este neîntemeiată”, a declarat Doseanu.

"E o insultă"

Familia fetiţei este hotărâtă să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate. În paralel cu procesul din România, ei au deschis un proces şi la CEDO, unde au acuzat încălcarea articolului 6 din Convenţia privind apărarea drepturilor omului, cel privind judecarea cauzelor într-un termen rezonabil, condamnând tergiversarea anchetei în caz. Acţiunea a trecut de toate filtrele preliminare, fiind acceptată.

Acum, mama Patriciei a făcut demersurile şi pentru autorizarea unui protest pentru data de 24 mai, în faţa Palatului de Justiţie, la care sunt aşteptate peste 200 de persoane. „Se împlinesc 7 ani de la moartea Patriciei. Acest protest este o reacţie la numeroasele cazuri de malpraxis şi a modului incorect în care sunt tratate, ignorate şi băgate sub preş. Este pentru toţi cei care nu au avut timp şi putere să continue lupta până la capăt”, a spus Delia Scorţe, declarându-se dezamăgită de verdictul judecătoarei.

“Doamna judecătoare Crenguța Crăciun a ales să ignore toate probele din dosar. Soluţia dată este o insultă la adresa noţiunii de dreptate. Eu nu vreau altceva, decât dreptate pentru fetiţa mea, iar soluţia corectă ar fi fost de condamnare”, declară Scorţe. 

De altfel, înainte de conferinţa de presă, mama Patriciei a transmis presei şi o scrisoare deschisă în care s-a declarat şocată de soluţia Judecătoriei Oradea. Citiţi amănunte despre scrisoarea Deliei Scorţe în articolul: Mama Patriciei Aktaa, fetiţa care a murit în spital infectată cu Salmonella: “Sunt în stare de șoc”