DGASPC Bihor inaugura în 2017 unul dintre primele aşezăminte sociale din România realizate din fonduri europene - Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Handicap din Rîpa. În 2011, azilul a fost tot printre primele a căror administrare a fost externalizată, prin licitaţie, către un ONG specializat în asistenţă socială - Fundaţia Biruitorii.
Acum, Centrul înregistrează o nouă premieră: Fundaţia a plecat, chiar din cauza Consiliului Judeţean, iar până la găsirea unei alte asociaţii dispuse să-l preia, şefii acestei instituţii au decis că, decât să plătească temporar angajaţi care să îngrijească cei 50 de bolnavi, e mai comod să-i ducă în aziluri private...
Pe bani europeni
Centrul din Rîpa a fost înfiinţat pentru a reduce numărul adulţilor cu dizabilităţi din vechile aziluri „de stat”, în baza unui proiect cu fonduri UE în valoare de 526.016 euro. La vremea respectivă a fost cotat ca un aşezământ de lux: avea cabinete de psihologie, kinetoterapie şi asistenţă socială şi peste 30 de angajaţi - asistenţi medicali, medic, psiholog, asistenţi sociali, fiziokinetoterapeuţi, ergoterapeuţi - pentru îngrijirea a 37 de adulţi cu dizabilităţi psihice medii şi grave proveniţi de la Ciutelec.
În 2011, Centrul a fost cuprins într-un program de externalizare al DGASPC, cu scopul de a reduce cheltuielile. Dacă până atunci costurile anuale pentru un bolnav erau de 22.000 lei, după externalizare ele s-au redus semnificativ, la 14.000 lei. Explicaţia? Fiecare fundaţie interesată să ia în administrare un aşezământ a trebuit să asigure din surse proprii o cofinanţare de minimum 15%.
Din 21 de centre, câte are judeţul, pentru 15 s-au găsit ONG-uri care să le administreze. Aşa a ajuns Centrul din Rîpa în grija Fundaţiei Biruitorii, care, în plus, a preluat din alte centre încă 15 adulţi cu handicap mediu sau grav, îngrijind în total 52 de persoane.
Asistenţă în... construcţii
După 7 ani de activitate, în această primăvară ONG-ul a decis, însă, să renunţe. Motivele? Dificultăţile cauzate de schimbarea legislaţiei, ca de exemplu obligaţia fundaţiilor de a majora salariile angajaţilor deşi alocaţia de la DGASPC a rămas neschimbată din 2015, dar şi cea de a avea un număr cel puţin egal de salariaţi cu al persoanelor asistate.
În plus, deşi contractul de administrare expira în luna mai, CJ Bihor a pregătit cu întârziere caietele de sarcini pentru licitarea administrării pe următorii trei ani, ba a şi inclus condiţii aberante şi imposibil de îndeplinit. „Ni se cerea să facem noi investiţii, deşi Centrul este modern. Noi suntem specializaţi în asistenţă socială, nu în construcţii. Şi din ce să facem investiţii?”, spune preşedinta Fundaţiei, Didona Fodor.
Prin urmare, ONG-ul a refuzat prelungirea contractului de administrare prin act adiţional şi nici nu s-a mai înscris la licitaţia programată săptămâna trecută, mai ales că ajunsese în pragul colapsului financiar. „Salariul minim a crescut de trei ori faţă de momentul preluării Centrului, alocaţia de hrană s-a dublat, iar noi avem de la DGASPC acelaşi buget ca acum trei ani. Ca să putem achita toate cheltuielile, am umblat după sponsorizări în tot judeţul”, explică Fodor.
Închis pentru... licitaţie
Pentru a evita închiderea Centrului, DGASPC a cerut CJ Bihor să-l reintroducă temporar în propria organigramă, fapt care, spune directorul Călin Puia (foto), proaspăt „mutat temporar” din funcţie, ar fi permis detaşarea de personal din centrele rămase neexternalizate, pentru a îngriji bolnavii de la Rîpa până la găsirea unei alte fundaţii care să preia aşezământul.
Atât doar că, în ciuda urgenţei, din 15 iulie conducerea CJ Bihor n-a pus solicitarea pe ordinea de zi, pentru adoptarea unei Hotărâri în acest sens. În schimb, şefii judeţului au decis, pur şi simplu, să închidă Centrul, cel mai modern din tot Bihorul, mutându-i pe bolnavi în aziluri private, unde costurile sunt mai mari.
„Ar fi trebuit să facem prea multă documentaţie şi să obţinem aprobări de la Bucureşti. Nu s-a dorit de către conducere, s-a optat pentru închiderea temporară a Centrului”, a transmis BIHOREANULUI purtătorul de cuvânt al CJ, Adrian Simon, adăugând că procedura de licitaţie pentru un nou contract de administrare la Rîpa este în derulare, iar aşezământul ar putea fi redeschis.
În final, pe 27 august, la licitaţie s-a prezentat un singur ONG, Asociaţia Căminul Casa Matei din Bunteşti, a cărui ofertă este analizată în prezent, însă fără nicio garanţie că aceasta se va înhăma la ceea ce Fundaţia Biruitorii a dus cu greu timp de 7 ani, fiind „biruită” în final de birocraţie şi de nepăsarea celor puşi să conducă judeţul spre mai bine...