Au picat 110.000 de copii la Bac. Se spune că motivul principal e că n-au fost lăsaţi să copieze. Nimic mai fals. Dacă erau cu adevărat împiedicaţi să fure, nu treceau nici un sfert. Au picat mai mult de jumătate, dar nu-i nicio tragedie, căci o mare parte din pretendenţi nici n-aveau ce să caute la liceu.

Cu ei se hrănesc facultăţi gen Spiru Haret, ei sunt masteranzii de la Vadu Crişului şi tot ei rup cinci pixuri până să-şi scrie numele, asta dacă au şi buletinul în faţă. Din rândul acestor tineri păcăliţi, dar cu patalama la mână, se recrutează rândaşii care mătură scările de jos în sus în spelunci de cartier. Asemenea diplomaţi pot fi văzuţi vânzând bigudiuri la capul podului sau spălând vase prin şaormării. Fac munci mult sub calificarea lor, dar în concordanţă cu cunoştinţele acumulate în 20 de ani de şcoală.

Nu cred că o tânără care se face coafeză are frustrări. Ba din contră, dacă e talentată ţine la coadă toate cucoanele sus-puse ale urbei. Un mecanic e curtat de patronii cu maşini puternice, iar un chelner fâşneţ poate ajunge chiar lângă şeful statului. În schimb, o absolventă de la o facultate rurală e mult mai frustrată dacă după absolvire nu poate practica specializarea relaţii internaţionale, ci cel mult felaţii internaţionale.

Un bacalaureat corect va fi o barieră binevenită pentru cei care vor să-şi hrănească orgoliile la universităţi-fantomă. Un Bac sever ca acesta ar putea ajuta învăţământul românesc să-şi recapete prestigiul. Dacă însă pe viitor se va reveni la sistemul cu fiţuici şi chermeze pentru comisia de examinare, cei respinşi acum au căzut degeaba la datorie.