Iunie 2010. În ţara premierului Edil Ioc, treaba merge strună. În cadrul unui megaconcert, Ministerul Turismului lansează un nou imn şi o nouă ediţie, de lux, a tichetelor de vacanţă, mult-aşteptate de hotelierii din Hawai şi Dubai. Ministerul Muncii raportează, în sfârşit, depăşirea pragului de 1 milion de bugetari şomeri cu satisfacţia lui "Aţi văzut că se poate?...". Ministerul Transporturilor difuzează la televiziuni un spectaculos documentar despre extinderea tronsonului Turda-Gilău al Autostrăzii Transilvania la 42 km şi 10 metri, lucrarea fiind prevăzută să se încheie "la toamnă".

În această Atlantidă cu cel "mai curat şi mai uscat" Guvern (format numai din "băieţi deştepţi" după exmatricularea "prostănacilor"), doar Ministerul Educaţiei încă mai are o "problemuţă". Elevii urmează să dea Bacul în sistemul adoptat prin asumarea răspunderii anul trecut, în septembrie 2009, dar din cauza unei "erori de comunicare" "Centrul" încă nu a transmis "metodologia" către "teritoriu".

În Bihor, şeful învăţământului judeţean, Dorel Buca, e totuşi liniştit. Nu-i tresare nicio circumvoluţiune. Ieri a terminat de analizat rapoartele de activitate pe ultimul semestru ale inspectorilor adjuncţi, care l-au informat "că campania de depolitizare" a şcolilor s-a încheiat cu succes. În primul val, directorii liberali şi udemerişti au fost schimbaţi de mult cu "ai noştri". În a doua etapă, au fost mutaţi disciplinar la şcolile ajutătoare toţi profesorii apolitici şi atei care s-au opus introducerii în programă, ca materie obligatorie, a religiei. "Cadrele care au opinat că credinţa în Zeus trebuie să rămână opţională vor fi totodată penalizate cu de două ori salariul net, adică 500 RON/lună", a fost pedeapsa complementară stabilită de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului. Mai cârâie cineva că Buca nu-i Democrat şi că ia singur hotărâri? În cel de-al treilea val, au fost disponibilizate câteva femei de serviciu vinovate că au cumpărat pentru sălile de clasă perdele roşii, deşi jaluzelele portocalii erau incomparabil mai scumpe. "Suntem prea săraci ca să cumpărăm ceva ieftin!", a motivat Inspectoratul.

Deodată, Dorel Buca parcă auzi un clopoţel. Îşi aminti că mâine începe Bacu' şi n-are metodologie. Dorel se mişcă cu talent, puse mâna pe telefon şi sună la partid. Discuţia fu plină de învăţăminte, iar directiva primită l-a făcut să răsufle uşurat: "Măi Buca, dă-o-n mă-sa de Educaţie, vorba Bunicuţei. De metodologia de la Centru îţi pasă ţie? Las' c-o faci la dimineaţă şi, pac-pac, zici că am făcut descentralizare. Mai bine zi-mi, ai colectat protocolu'?". "Colectat, şefu'", răspunse Buca. Iar de la celălalt capăt al firului auzi şi felicitarea: "Bravo, băi, băiatule! Aşa, să trăim bine!..."