În Biharia, numele Companiei de Apă Oradea bate recordurile de notorietate. În sens negativ. "Beleşte oamenii! Pe aceeaşi apă trasă din Biharia ne cer să plătim, pe două luni, un milion de lei. Cât plăteam înainte pe un an!", se plânge o băbuţă. Şi la fel reclamă toată comuna...

Localnicii sunt atât de revoltaţi încât au presat Consiliul Local să retragă Biharia din proiectul Aparegio, cu riscul de a pierde investiţii de 5,8 milioane de euro. Pentru că banii UE sunt doar pe hârtie, dar facturile CAO ard la buzunar.

Apă pentru toată lumea!

Iniţiat în urmă cu mai bine de doi ani, proiectul Aparegio vizează transformarea Companiei de Apă în operator regional prin preluarea reţelelor din Oradea, Beiuş şi Tinca, plus din comunele Zonei Metropolitane. Cu un portofoliu de clienţi majorat la aproape 238.000 de consumatori, CAO poate accesa mai uşor fonduri pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii.

Estimată la 102 milioane euro cu tot cu TVA, din care 63,5 de milioane fonduri europene nerambursabile, investiţia ar permite în doar trei ani îmbunătăţirea serviciilor din Oradea, precum şi ridicarea prestaţiilor din Biharia, Alparea, Fughiu, Girişu de Criş, Nojorid, Sântandrei şi Tărian, la nivelul celor din municipiu. Într-o etapă ulterioară, CAO ar urma să se extindă, tot pe bani europeni, în tot judeţul!  Numai că planul a început să ia apă...

Ratări cu repetiţie

BIHOREANUL a descoperit că proiectul, altfel generos, a fost compromis de abuzurile conducerii CAO şi de prostia aleşilor din Biharia. Pentru că localnicilor nu le-a explicat nimeni dinainte costurile pe care le implică proiectul, la doar două luni după preluarea de către Companie a reţelelor din localitate, 800 de săteni au cerut în scris Consiliului Local retragerea din Aparegio. Presaţi de populaţie, pe 21 decembrie, aleşii au hotărât ieşirea din asociere.

La începutul lunii ianuarie, primarul Nagy Gizela a adunat oamenii la prima dezbatere publică organizată în ultimii 10 ani în Biharia. Voia să îi convingă să se răzgândească, dar a reuşit doar să-i enerveze şi mai tare! Din cei 500 de săteni înghesuiţi în căminul cultural, doar doi au cerut continuarea proiectului. "Eu am votat pentru Aparegio. Dacă ne retragem, toată zona din jur o să se dezvolte, iar noi o să rămânem cu 15 ani în urmă", a explicat pentru BIHOREANUL consilierul local Simon Ferenc. Sătenii nu l-au luat însă în serios, ştiind că a investit bani în cartierul Forvila din localitate şi deci e direct interesat de introducerea reţelelor de apă şi canalizare.

Având în vedere diferenţa enormă de scor, deşi anunţase un referendum pentru data de 16 ianuarie, primăriţa a renunţat să-l mai organizeze. Iar retragerea din proiectul Aparegio a rămas bătută în cuie!

Rezistenţa anti-CAO

05 Kozma Geza.jpgLocalnicii spun că, de la bun început, au fost trataţi de CAO cu ostilitate. "Pe apa noastră, pe reţelele cumpărate de părinţii noştri, Compania a majorat din burtă tarifele de la 1,1 lei la 3,4 lei pe metrul cub. Fără să facă nimic altceva!", reclamă reprezentantul protestatarilor, consilierul local Kozma Geza (foto).

Localnicii povestesc că, odată înstăpânită pe resursa de apă a comunei, CAO a trecut la represalii. "Au vrut să închidă cele 12 cişmele de pe străzi, fără să ţină cont că din 1.500 de case cam 500 nu au apă în curte şi îşi duc de la arteziană", povesteşte un bărbat. Reacţia a fost atât de vehementă încât Primăria s-a obligat faţă de CAO că va plăti apa consumată la arteziene, numai să calmeze oamenii.

Mai mult, relaţia dintre operator şi noii clienţi, majoritatea etnici maghiari, s-a deteriorat rapid, pe fondul imaginii de aroganţi pe care şi-au făcut-o cititorii de contoare. Aceştia le-ar fi spus sătenilor "lasă că vă arătăm noi ce înseamnă furnizarea de apă" sau, mai rău, le-ar fi reproşat că nu ştiu româneşte. Cum în comunitate zvonurile circulă rapid, oamenii s-au solidarizat şi le-au interzis angajaţilor CAO să le intre în case la citirea contoarelor. Şi răul a fost făcut!

Taxaţi pe nimic

Pentru că nu a putut "citi" apa, CAO a facturat consumul în sistem pauşal. "Ne-au calculat cam 6,2 metri cubi de apă pe persoană. Facturile au venit şi pe două luni, şi la preţ majorat, aşa că oamenii, majoritatea agricultori cu pensii de 250 lei, au primit facturi de peste 100 de lei", povesteşte viceprimarul Szeghalmi Gyozo.

Culmea, operatorul a pus la plată până şi localnicii care nu au deloc apă! "Am primit hârtie că trebuie să plătesc 80 de lei, dar n-am apă nici măcar în curte. Îmi car cu bidoanele de la cişmeau", protestează pensionara Elisabeta Negru.

05 Molnar Elena (optional).jpgLa fel a păţit şi Elena Molnar (foto), fost cadru didactic. Femeia a primit o factură de 80 lei, pentru un consum estimat de 25,5 metri cubi, deşi are apă de la fântâna proprie. "Nu am avut niciodată apă de la comună, dar totuşi mi-au trimis factură pe care e trecut în fals un număr de contract", reclamă pensionara.

Scump, dar prost!

05 Ovidiu Gavra_1.jpgOvidiu Gavra (foto), managerul CAO, susţine că triplarea preţului apei a fost una din condiţiile de bază impuse de finanţator. "Tariful unic este o cerinţă a Comunităţii Europene. Acesta asigură egalitatea între membrii asociaţiei şi creează perspectiva rambursării împrumuturilor care vor fi luate pentru lucrări", spune Gavra. Tariful a fost aprobat de Agenţia Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, care a dispus ca toţi clienţii CAO să plătească metrul cub de apă cu 3,4 lei. "Nu poţi să sari de la epoca de piatră la condiţiile din secolul XXI fără să plăteşti", argumentează Gavra. Aşa că facturează "european" servicii din Evul Mediu!

Managerul spune că operatorul nu e de vină că a trimis facturi inclusiv celor fără apă. "Noi am facturat după lista de clienţi preluată de la Primăria Biharia. Dacă oamenii nu ne-au lăsat în casă, n-am avut cum s-o verificăm". Gavra susţine că, de asemenea, CAO nu a "inventat" acte, ci a trecut pe facturi numărul contractului prin care a preluat reţelele de la Primăria comunei.

Înecat la mal

Toate încercările de a convinge Consiliul Local Biharia să rămână partener în proiect au dat greş. În 31 decembrie, CAO a anulat toate facturile trimise sătenilor şi a trimis nota de plată la Primărie. Aşa, localnicii vor plăti în continuare 1,1 lei pe metrul cub de apă, diferenţa până la tariful unic de 3,4 lei urmând să fie acoperită din bugetul local. Pe 10 ianuarie, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, preşedintele Aparegio, s-a întâlnit cu aleşii comunei şi i-a convins să nu renunţe la cele 5,8 milioane euro din fonduri europene.

Consilierii s-au răzgândit, dar localnicii nu. Sătenii s-au opus deja vehement la dezbaterea publică, aşa că hotărârea de Consiliu privind retragerea din asociere îşi urmează cursul. Documentele vor ajunge la Aparegio în următoarele zile pentru a perfecta ruptura. Asocierea va merge, deci, înainte fără Biharia. Nici oamenilor nu li se poate face bine cu de-a sila, dar nici aceştia nu vor să plătească ceea ce nu au...


TOT ÎNAINTE!
Pregătiri pentru divorţ

Localnicii din Biharia sunt convinşi că ieşirea din Aparegio nu le va provoca prejudiciile estimate de CAO. "E o minciună că pierdem 5,8 milioane de euro. Banii ăia nu intrau la Biharia, ci la CAO, care e plină de datorii", spune consilierul Kozma Geza.

05 Szeghalmi Gyozo.jpgViceprimarul Szeghalmi Gyozo (foto) declară că oricum Primăria Biharia voia să înlocuiască reţelele vechi, dar fără să tripleze preţul apei. "Am luat deja conducta, am făcut licitaţia şi în primăvară ne apucăm de lucru, ca să fim gata pe când se fac asfaltările la drumul naţional ce trece prin comună". Din păcate, înlocuirea conductelor nu va ridica totuşi Biharia la standardele de mediu europene, iar ulterior va trebui să-şi construiască staţie de epurare. Din propriul buget!

Directorul CAO, Ovidiu Gavra, spune că Biharia se mai poate răzgândi. "Încă nu avem nicio hârtie oficială de la Aparegio că Biharia e retrasă din asociere. Când o vom primi, ne vom cere înapoi sumele cheltuite şi fiecare o să îşi vadă de drum". Gavra spune că situaţia din Biharia e singulară: "Nu am avut reclamaţii de la nicio altă comună. Probabil celelalte primării le-au explicat oamenilor condiţiile asocierii. Să fim serioşi, nimeni nu sărăceşte pentru un leu dat în plus pe apă într-o lună".

Potrivit şefului CAO, proiectul Aparegio nu va fi compromis prin retragerea unui membru. Actele au fost deja aprobate la Ministerul Mediului, au primit acordul consultanţilor UE şi sunt de o lună la Bruxelles pentru avizare. Dacă totul decurge normal, cam în două luni ar putea fi semnat contractul de finanţare. Cu sau fără Biharia...