Anchetă internă la Poliţia Bihor, după ce mai mulţi poliţişti s-au luat la bătaie cu ocazia zilei de naştere a unui coleg, şeful Postului de Poliţie din comuna Pietroasa, Raul Rotar, sărbătorită în stil mare la o sală de evenimente din comuna Cărpinet. 

Petrecerea nu a fost una obişnuită, după cum a aflat BIHOREANUL: poliţistul a avut peste 150 de invitaţi, între petrecăreţi numărându-se foşti şi actuali şefi ai poliţiştilor, dar şi politicieni şi oameni de afaceri, unii ajungând victime ale bătăuşilor cu epoleți...

Client al DNA

Sărbătoritul, Raul Rotar, e un personaj cunoscut, ba chiar mai mult decât și-ar fi dorit. A fost unul dintre clienţii DNA Oradea, care în urmă cu cinci ani l-a și trimis în judecată, alături de alte „stele” polițienești din zona Beiușului, precum Gheorghe Bat, fost şef al Postului de Poliţie Pietroasa, între timp decedat, comisarul-şef Remus Indrei, fost şef al Poliţiei Beiuş, comisarul-şef Dorin Vesa, şeful Poliţiei Rurale Beiuş, şi fostul şef al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, fostul judecător Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, plus Eugen Balint, ginerele lui Indrei, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia de Mediu Bihor, şi Nicolae Bodea şi Ioan Simea,  la vremea respectivă viceprimari ai comunelor Remetea şi Roşia. 

Procesul viza numeroase fapte de corupţie. În cazul lui Rotar, însă, procurorii n-au găsit dovezi că ar fi luat mită, acuzându-l doar că şi-ar fi „uns” şefii ca să-şi protejeze funcţia. Lui Indrei, de pildă, i-ar fi plătit sejurul pe litoral, mese la restaurante, chiria pentru șezlonguri pe plajă, şi i-ar fi „rezolvat” piatră ornamentală pentru curtea din casa fiicei. Toate, cu prețul unor eforturi care, evident, nu puteau fi suportate din salariul de polițist.

În final, atât în cazul lui Rotar, cât şi al celorlalţi inculpaţi, acuzaţiile au fost respinse de instanţele de judecată, care au stabilit că faptele nu există. „Un semn de colegialitate şi de prietenie”, așa au catalogat judecătorii „serviciile” făcute de Rotar şefului său. Nicidecum șpăgi date din, Doamne ferește, șpăgi primite...

Chef de chef

Tot din colegialitate şi prietenie, bineînțeles, au fost invitaţi și cei peste 150 de participanți la petrecerea pe care Raul Rotar a organizat-o recent, în noaptea de 1 spre 2 aprilie, la sala de evenimente Giuliano din Cărpinet. 

A fost un chef ca de nuntă, cu meniu bogat şi cu lăutari, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, şi în anii trecuţi, poliţistul fiind cunoscut ca unul căruia îi place să-i aibă alături la chermeze nu doar pe apropiaţi, ci şi pe şefi şi VIP-uri din zonă. Asta chit că, potrivit propriilor declaraţii de avere, trăieşte exclusiv doar din salariul de subofiţer, din cel de asistent medical al soţiei şi din cadouri primite de la părinţi. 

Pe lângă aleşi locali, polițiști şi oameni de afaceri, au mai fost prezenţi şi fostul şef al Poliţiei Bihor și apoi al Poliției Române, chestorul Liviu Popa, plus fostul adjunct al Poliţiei Bihor, Ioan Brîndaş, retras în umbră în ultimii ani după eliberarea sa din închisoare, unde a executat o condamnare de 4 ani pentru protejarea unor evazioniști, cărora le-a dat și bani cu camătă. Din meniu, zic sursele BIHOREANULUI, n-au lipsit aperitivele şi sarmalele, dar nici pălincă, vin și whisky din belșug. De la prea multă băutură ar fi pornit, de altfel, şi scandalul între petrecăreți...

La origini...

Scandalul a început în zorii zilei de duminică, în jurul orei 3, pe terasa sălii de evenimente, fiind declanșat de un schimb de replici între doi „oameni ai legii” - Viorel Iga, ajutorul şefului de Post din Lazuri de Beiuş, şi Călin Peti, poliţist la Postul Rieni. Discuţiile între cei doi au degenerat în insulte şi înjurături, iar picătura care a umplut paharul ar fi fost faptul că Peti și-a trimis colegul la origini, uitând că acestuia i-a murit mama.

În conflict a intervenit şi fratele lui Viorel Iga, Sergiu, tot polițist, ajutor de şef de Post în Rieni, dar în loc să se calmeze, protagoniştii s-au „înfierbântat”, luându-se la bătaie. Pentru Viorel Iga nici măcar nu era prima astfel de ispravă, zic oamenii din zonă, căci acesta ar mai fi fost implicat în trecut şi în alte scandaluri, pornite din pricina alcoolului. 

Cert e că la petrecerea lui Rotar, fraţii Iga şi colegul lor, Peti, şi-au împărţit cu generozitate pumni şi picioare, făcând şi victime colaterale printre alţi petrecăreţi care au încercat să-i despartă. „Scandalul a fost afară, în faţa sălii. S-au înjurat și apoi s-au luat la bătaie. Au fost rănite mai multe persoane, cât de grav, nu ştiu, însă din câte spune lumea i-ar fi despărţit în final şeful Poliţiei Ştei, Rafael Tonca”, a povestit BIHOREANULUI unul dintre petrecăreţi.

Sursele ziarului afirmă că printre cei care au avut de pătimit a fost și primarul comunei Cărpinet, Petru Curta, invitat și el la petrecere, care admite că a participat la chef, însă neagă că ar fi „încasat-o”. „Nu am fost de faţă (n.r. - la bătaie), trebuia să ajung în Suceava a doua zi, așa că am plecat pe la miezul nopţii. Din auzite doar am aflat că au fost şi victime colaterale, că s-au băgat unii să-i despartă. Mai multe nu ştiu”, susţine edilul, refuzând să nominalizeze vreo persoană.

„Fini” și „colaboratori”

Căutat de BIHOREANUL, sărbătoritul Raul Rotar susţine, culmea, că era deja acasă la momentul păruielii, ceea ce înseamnă că și-ar fi părăsit propriul chef înainte ca el să se transforme în bătaie. „Au mai rămas vreo 12-14 persoane la un şpriţ, ceilalţi au plecat. Eu eram acasă de o oră când s-au luat la ceartă”, pretinde poliţistul, evitând și el să nominalizeze protagoniștii, pe motiv că „nu ştiu”. 

Cât despre petrecerea de proporții, Rotar susţine că și-a permis-o pentru că „am mulţi fini” şi „colaboratori”, enumerându-i între aceștia pe „primarul meu, din Pietroasa (n.r. - Ionel Laza, PSD), primarul din Cărpinet (n.r. - Petru Curta, PSD) şi cel din Bunteşti (n.r. - Sorin Degău, PNL)”, dar şi persoane „cu care am pătimit împreună, pe acelaşi front”, referindu-se la fostul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, şi la şeful Poliţiei Rurale Beiuș, Dorin Vesa, colegi de dosar penal. „Oricum, n-am fost 150, cel mult 100, cu formaţie cu tot. Eu am organizat cheful, deci ştiu”, mai zice Rotar, adăugând că „niciodată n-am mai păţit aşa ceva”, adică să se lase cu bătaie.

„Prestigiul funcţiei...”

Cazul a ajuns în atenția conducerii IPJ Bihor. „Ştiu că au fost audiaţi mai mulţi colegi, toţi cei care au fost acolo. Acum sunt audiate şi alte persoane”, spune Rotar, informaţie confirmată şi de purtătorul de cuvânt al inspectoratului, comisarul-şef Alina Fărcuţa. 

Cercetările vizează posibile abateri prevăzute de Statutul poliţistului, care îi obligă pe oamenii legii la un comportament decent inclusiv în afara programului, pentru a nu „compromite, prin activitatea publică ori privată, prestigiul funcţiei sau al instituţiei din care fac parte”. 

Cert e că până săptămâna trecută, nici protagoniştii şi nici victimele colaterale ale scandalului nu au reclamat agresiunea, iar petrecăreţii și personalul sălii de evenimente nu s-au simțit revoltaţi de comportamentul bătăuşilor, așa încât să-i denunţe pentru „tulburarea liniştii şi ordinii publice”. Ca de multe alte ori, peste Ţara Beiuşului s-a lăsat tăcerea...


TOASTUL LUI MERCE
„Omul sfinţeşte locul!”

Discursul chestorului Terente Merce (foto) de la o altă aniversare a șefului de Post din Pietroasa, despre care acesta din urmă spune că „s-a scurs în presă”, a fost reprodus de BIHOREANUL din rechizitoriul prin care DNA l-a trimis în judecată pe Raul Rotar, cu observația că polițistul era și pe atunci unul „bine orientat”.

La chermeza organizată de ziua şefului de post, în aprilie 2016, la Cărpinet a participat şi chestorul Merce, fost şef al serviciului secret al MAI şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu primari din zonă şi parlamentari, în faţa cărora l-a lăudat pe Rotar pentru felul în care „gestiona” afacerile. „Să-i urăm sănătate, fericire (...) Dacă ne uităm în jur, cred că totul spune despre omul Raul, bunătatea lui, sufletul lui, care a putut să adune în această zi oameni cu ăăăă... suflet curat, de omenie (...) Omul sfinţeşte locul!”, a toastat Merce.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!