Băiatul de 12 ani care a fost accidentat grav joi pe trecerea de pietoni din apropiere de sediul Poliţiei Municipiului Oradea, din Calea Aradului, ar putea fi operat din nou de medicii Spitalului Judeţean.

E în stare gravă

Potrivit purtătoarei de cuvânt a unităţii spitaliceşti, Lisa Crăiuţ, starea de sănătate a băiatului este în continuare gravă, cu un prognostic rezervat.

"Acesta este în comă profundă, este ventilat. Există posibilitatea unei noi intervenţii la secţia de Neurochirurgie, însă se aşteaptă acordul părinţilor", a declarat Lisa Crăiuţ, luni, pentru BIHOREANUL.

Imediat după accident, copilul a ajuns în stare de inconştienţă şi intubat la Unitatea de Primiri Urgenţe, cu răni grave în special la nivelul capului, iar în noaptea de joi spre vineri a fost operat, la secția de Neurochirurgie.

Șofer cu alcoolemie ridicată

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, accidentul de joi după-amiază a fost provocat de un şofer de 25 de ani, Alexandru Buciuman, care a urcat beat la volan, a condus cu viteză, iar apoi a fugit de la locul faptei, fiind prins ulterior de poliţişti.

Tânărul a fost reţinut joi de polițiști, fiind acuzat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar și a altor substanţe, cu efect psihoactiv, şi părăsirea locului accidentului. Vineri, la propunerea anchetatorilor, Judecătoria Oradea a decis arestarea sa pentru 30 de zile.

Probele biologice prelevate în cazul său au arătat că șoferul avea 2,05 g/l alcool pur în sânge.

Însă, problema prezenței drogurilor este, deocamdată, nelămurită. În vreme ce rezultatul testării preliminare de drog a fost pozitiv la amfetamină, ulterior, analiza de urină în privința consumului de droguri a avut un rezultat negativ. În final, anchetatorii vor consemna oficial rezultatul care urmează să fie procesat, tot din probe de sânge.

Apel la donare de sânge

Între timp, pentru a-l ajuta pe copil, familia şi rudele victimei au făcut un apel public la donare de sânge, iar comunitatea s-a mobilizat.

Luni dimineaţă, între primii donatori care s-au prezentat la centru s-au numărat şi 25 de poliţişti din cadrul Penitenciarului Oradea.

De precizat că nu contează grupa sanguină, însă donatorii trebuie să specifice numele pacientului pentru care donează (Chiva Horia Andrei) şi unitatea spitalicească în care este internat (Spitalul Judeţean Oradea).

Centrul de Transfuzie este situat pe strada Louis Pasteur nr. 30 şi este deschis de luni până vineri, între orele 7.30 şi 13.


Care sunt condiţiile pentru a dona sânge, potrivit site-ului proviataoradea.ro, gestionat de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea:

- prezentarea cǎrţii de identitate

- vârsta: 18 - 60 de ani

- persoanele peste 50 de ani care doresc sa devină donatori de sânge să se prezinte cu o adeverinţă de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice şi neuropsihice

- greutate minimǎ: 50 de kg atât la femei cât şi la bǎrbaţi

- să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare sǎ fie şcolarizat, cu un nivel de igienǎ corespunzǎtor prezentǎrii ȋntr-o instituţie medicalǎ sǎ consume multe lichide (fǎrǎ gaz) cu o zi ȋnainte şi ȋn ziua donǎrii de sȃnge (pentru hidratare) si tensiunea sistolica intre 110 si 180 mmHg

- femeile să nu fie însărcinate,sǎ nu alǎpteze, sǎ nu fie în timpul ciclului menstrual

- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje

- să treacă 1 lună de la ultima vizită stomatologică

- să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-) 6 dioptrii

- la schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ)

- se va completa fişa si chestionarul (date confidenţiale) - este esenţial ca rǎspunsurile sǎ fie corecte, oneste, cu menţionarea oricǎrui eveniment pre-donare se va determina nivelul hemoglobinei şi selectiv a transaminazelor şi glicemiei şi se va efectua un examen medical (puls, tensiune) dupǎ care se va face indicaţia de donare de sȃnge, de cǎtre medic

- comportamentul donatorului trebuie sǎ fie echilibrat, politicos şi sǎ respecte toate indicaţiile primite de la echipa medicalǎ de-a lungul procedurii

- lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar, duce la excluderea definitivă a donatorului.

În dimineaţa dinaintea donǎrii:

 - se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat sa veniti foarte bine HIDRATATI)

- se poate consuma o felie de pȃine prǎjitǎ sau biscuiţi

- NU se fumează cel putin 2 ore înainte şi după donare (recomandǎm sǎ nu se fumeze deloc ȋn ziua donǎrii, pentru asigurarea confortului fizic şi psihic post-donare)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!