O călătorie iniţiatică. Aşa este descrisă acţiunea filmului "Warboy" (în traducere, copilul războiului - n.r.), cel mai nou proiect al premiatului cineast salontan Marian Crişan, care semnează şi scenariul, şi regia filmului. BIHOREANUL a vrut să afle mai multe despre noua producţie, care va ajunge în cinematografe din 17 noiembrie şi al cărei trailer a fost făcut public zilele trecute de Rova Film. 

"Filmul povesteşte aventurile unui adolescent care, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, porneşte într-o călătorie iniţiatică prin munţi, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei", spune Marian Crişan. În toamna anului 1944, în peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, Nicu are de-a face cu soldaţi nemţi şi se întovărăşeşte cu un aviator american... 

"Bunicul meu..."

Marian Crişan Sursa de inspiraţie a lui Marian Crişan (foto) a fost, de data aceasta, bunicul său, care i-a spus poveşti despre adolescenţa petrecută îngrijind caii unui om înstărit. 

"Subiectul şi tema filmului pornesc de la amintirile bunicului meu, care era un adolescent la vremea anilor 1944-1945. Nu e un film biografic, ci mai degrabă o ficţionalizare a unor momente pe care bunicul meu, Nicolae Popa, le-a trăit în acei ani, în special în perioada când era slugă şi lucra la un stăpân pentru care trăgea lemn de pe munte, folosind caii. Erau perioade de zile, chiar săptămâni, în care bunicul meu era nevoit să trăiască singur în pădure doar cu acei cai", dezvăluie regizorul pentru BIHOREANUL.

Astfel, bunicul lui Marian a fost martor la trecerea militarilor germani, români, apoi ruşi prin zona satului în care locuia. "Am imaginat un scenariu care aduce toate aceste elemente într-o poveste iniţiatică a unui adolescent prin ochii căruia vedem sfârşitul războiului".

Departe de tranşee 

"Warboy" are elemente de western şi, astfel, se înscrie într-un registru diferit faţă de alte producţii semnate de cineastul salontan, printre care se numără drama "Morgen" (4 premii la Festivalul de la Locarno, propunerea României la Oscar în 2010) sau comedia "Berliner", lungmetraj filmat chiar la Salonta. 

"Filmele pe care mă lupt să le fac pornesc toate de la lucruri personale, care mă interesează în mod aproape obsesiv pentru o perioadă de timp. Aici e vorba de întrebarea pe care mi-am pus-o când am scris scenariul şi la care nu am căutat neapărat răspuns: cum a văzut, cum a experimentat bunicul meu cel de-al Doilea Război Mondial, izolat pe munte, departe de front, departe de tranşee?", spune Marian Crişan. 

Film Warboy Marian Crisan

Călăreţ în vestul sălbatic

Filmările s-au făcut în "vestul sălbatic" din Munţii Apuseni, în locuri de o frumuseţe răpitoare, ca Gârda de Sus, Poiana Călineasa, Roşia Montană, echipa primind sprijin din partea autorităţilor locale şi administraţiei Parcului Natural Apuseni. 

În rolul principal al lui Nicu a fost selectat adolescentul Daniel Bâliş, obişnuit cu podiumurile concursurilor de echitaţie. "Castingul este foarte important la fiecare film. Împreună cu directorul de casting Viorica Capdefier, am căutat în întreaga ţară acest adolescent care să-l joace pe Nicu. A fost un proces foarte anevoios şi dificil, deoarece doream să avem un băiat de 12-14 ani care să ştie să călărească foarte bine, dar să aibă şi calităţi actoriceşti", spune Marian Crişan. "Am avut norocul să găsim şi un actor american incredibil care locuieşte la Bucureşti", adaugă regizorul, vorbind despre Reginald Ammons, care interpretează rolul soldatului american. 

Platoul din munţi 

"Desigur că a fost din nou o plăcere şi o aventură să lucrez cu actorii de la Oradea", adaugă el.

În "Warboy" au roluri Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi Ion Ruscuţ. "Ca de obicei, a fost o experienţă foarte faină. Am stat trei zile la filmări undeva mai sus de Scărişoara. A fost excepţional!", spune Petre Ghimbăşan, care are roluri şi în alte filme semnate de Marian Crişan, ca "Morgen" şi "Berliner", şi care, de data aceasta, joacă un muntean angajat la un gater. 

Richard Balint (foto) a fost distribuit în rolul unui ofiţer neamţ. "A trebuit să reînvăţ germana, pe care am studiat-o la şcoală, dar n-am mai folosit-o apoi", spune actorul, lăudând, la rându-i, "platoul" de filmare, adică frumuseţile Apusenilor. 

Richard Balint

Din păcate, pentru Ion Ruscuţ rolul din filmul "Warboy" a fost ultimul. Fostul actor al Teatrului Regina Maria s-a stins din viaţă la începutul lunii septembrie, iar Marian Crişan l-a pomenit atunci drept omul care "aducea întotdeauna un zâmbet pe chipurile noastre". 

Din 17 noiembrie, "Warboy" ajunge în cinematografe. La Salonta şi la Oradea se pregătesc proiecţii speciale, cum s-a întâmplat şi în cazul altor producţii pe care le semnează "al nostru" Marian Crişan. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!