Secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duţu, şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, au fost prezenţi luni seară la Băiţa, unde au discutat atât cu conducerea companiei de stat, Băiţa SA (BSA), cât şi cu reprezentanţii celor private care activează în zonă, Băiţa Bihor (BBH), Mineral Mining (MM) şi African Consolidated Resources (AFCR)-

Potrivit prefectului Claudiu Pop, o primă întâlnire s-a desfăşurat la sediul din Ştei al BSA, la care au participat şi reprezentanţii firmelor private, aici hotărându-se majorarea salariilor minerilor de la compania de stat, acordarea unor bonuri de masă, asigurarea transportului la şi de la mină şi îmbunătăţirea echipamentelor de lucru, fără ca oficialii din Bucureşti să-şi fi luat angajamente privind acordarea drepturilor de exploatare a calcarului către privaţii de la BBH şi a polimetalelor către MM-AFCR.

Ulterior, autorităţile au coborât în subteran, unde minerii de la BSA protestează de marţea trecută, aducându-li-se la cunoştinţă deciziile adoptate, precum şi faptul că marţea aceasta, la Bucureşti, au fost convocaţi reprezentanţii companiei de stat şi ai celor private, pentru a se analiza dacă acestea din urmă pot primi sau nu avize de exploatare, aşa cum doresc.

Gabriela Dobrotă, director general atât a AFCR, cât şi, interimar, al BBH, a declarat BIHOREANULUI că, în opinia sa, întâlnirile de luni seară s-au încheiat nedecis. „Protestul continuă, pentru că singurul lucru concret este că vor (n.r. – oficialii de la Ministerul Economiei şi ANRM) să-l schimbe pe Dăescu (n.r. – Ovidiu Dăescu, directorul general al companiei de stat, BSA), dar noi nu asta am cerut”, a spus Dobrotă, nemulţumită că firmelor private nu li s-a promis pe loc acordarea avizelor de exploatare.

Amintim că la Băiţa s-au blocat în subteran marţea trecută 13 persoane, din care 2 de la BBH (directorul general Maria Trip şi directorul tehnic Octavian Bortoş), revendicând ca firmele private să aibă dreptul de a exploata zăcămintele de calcar (BBH), respectiv de polimetale (AFCR).

Până acum, poziţia oficialilor este că acordarea acestor drepturi nu este posibilă deoarece firmele private nu îndeplinesc cerinţele legale, cu toate că în ultimii zece ani BBH a extras de calcar cu avize acordate anual de ANRM.