Nelu Tomşe, un cunoscut afacerist din comuna Criştioru de Jos, acuzat că, în seara zilei de 27 septembrie 2012, a lovit cu bolidul un biciclist, iar apoi a fugit de la locul accidentului, a fost reţinut în urma unei acţiuni comune a poliţiştilor de la Secţia 10 de Poliţie Rurală Ştei şi Postul de Poliţie Criştioru de Jos.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu a declarat luni că acţiunea s-a derulat săptămâna trecută, vineri, bărbatul fiind ridicat de acasă şi încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Bihor de unde va fi transferat în Penitenciarul Oradea pentru executarea pedepsei.

Tomşe a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea la 3 ani şi 4 luni de închisoare sub acuzaţia de vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate.

După ce a petrecut după-amiaza pe terasa barului The Best din Ştei, pe 27 septembrie 2012, bărbatul s-a urcat băut la volan pentru a pleca spre casă. Pe DN 76, în comuna Lunca, Tomşe nu a oprit autoturismul la culoarea roşie a semaforului amplasat pe o porţiune de drum în lucru, lovind un biciclist care circula din sens opus.

Deşi impactul a fost puternic, fiind auzit de toţi şoferii care aşteptau la semafor, Tomşe şi-a continuat drumul până acasă, de unde a fost ridicat ulterior de poliţişti şi condus la spital, unde medicii au stabilit că avea o alcoolemie de 1,4 grame la mie în sânge.

Biciclistul, Gheorghe Ghelan, un bărbat de 53 de ani din comuna Rieni, a fost internat la Spitalul Judeţean Oradea - Clinica de Neurochirurgie cu diagnosticul traumatism cranio cerebral minor, fractură piramidală nazală, plăgi escoriate multiple la mâini, contuzie toraco-abdominală, leziuni care, potrivit medicilor legişti, au necesitat 15 zile de îngrijiri medicale.

În seara accidentului, Nelu Tomşe a fost reţinut pentru 24 ore, iar ulterior a fost arestat de Judecătoria Beiuş, măsură menţinută pe tot parcursul anchetei. Ulterior, în timpul procesului, bărbatul a fost pus în libertate.

De-a lungul anilor, Balcanu' a fost implicat în numeroase scandaluri, fiind cercetat pentru loviri şi alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri, dar şi pentru infracţiuni rutiere, având până acum 8 la sancţiuni cu amendă sau la închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepseia, ultima pedeapsă fiind pentru conducere fără permis.